Fyra-bouwer is verbijsterd en neemt juridische stappen

31 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Italiaanse fabrikant van de Fyra is ‘verbijsterd’ over de Belgische kritiek op de treinen. Het bedrijf gaat juridische stappen nemen tegen de Belgische spoorwegen.

AnsaldoBreda zegt verbaasd te zijn dat de Belgen niet meer verder willen gaan met de Fyra en zegt dat er een andere reden moet zijn voor het Belgische besluit dan technische problemen.

Pijnlijk

Een topman van de Belgische spoorwegen presenteerde vrijdag een genadeloos rapport over de levering van 19 hogesnelheidstreinen door AnsaldoBreda, waaruit blijkt dat de Italianen prutswerk hebben afgeleverd. ‘Het zou humoristisch zijn als het niet zo pijnlijk was,’ zei Marc Descheemaecker, de baas van de Belgische spoorwegen, vrijdag over het rapport. Vervolgens volgde een enorme waslijst met bizarre problemen die bij Fyra-treinen geconstateerd zijn.

De Belgen hebben hun Fyra-bestellingen geannuleerd en gaan bij de eerder geleverde treinstellen niet over tot koop.

Nederland

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wacht een Nederlands onderzoek af voordat zij actie gaat ondernemen.

De hogesnelheidstreinen werden met vijf jaar vertraging geleverd, maar al snel van het spoor gehaald vanwege technische problemen.