Balkantop afgelast vanwege onenigheid over deelname Kosovo

29 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Een bijeenkomst voor Zuidoost-Europese regeringsleiders is afgelast omdat er tussen de deelnemende landen onenigheid was over de deelname van Kosovo. Onder druk van Servië, Bosnië en Roemenië was Kosovo niet uitgenodigd op de Balkantop.

De Balkantop stond gepland op 1 en 2 juni, in het Macedonische Ohrid. President Djordje Ivanov van Macedonië maakte woensdag bekend dat de bijeenkomst niet doorgaat.

Onenigheid

Kosovo, een voormalige Servische provincie, verklaarde in 2008 de onafhankelijkheid, tot grote woede van onder meer Servië en
Rusland. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Kosovo na enige aarzeling.

Servië, Bosnië en Roemenië wilden Kosovo, omdat ze het land niet erkennen, niet uitnodigen voor de top. Dat was voor Kroatië en Albanië weer reden om niet naar de bijeenkomst te komen. Omdat de landen het niet eens konden worden, is de Balkantop nu helemaal afgelast.