‘Verdachte Boston: broer is brein achter aanslag’

23 april 2013Leestijd: 1 minuut

De negentienjarige Dzjochar Tsjarnajev zegt dat zijn overleden broer Tamerlan (26) het brein is achter de bomaanslag tijdens de Boston Marathon. Volgens de jongeman wilde zijn broer de islam verdedigen.

Dat heeft de aanslagpleger volgens bronnen verklaard aan de politie. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de daders zogeheten ‘zelf-geradicaliseerde jihadisten’ zijn, meldt CNN.

Motief

Volgens ingewijden handelden de mannen alleen en waren zij niet verbonden aan een terreurnetwerk. Het onderzoek naar het motief van de daders is nog in volle gang. Onderzoekers zijn de verklaring van Dzjochar nog aan het controleren.

Dzjochar Tsjarnajev wordt door de Amerikaanse staat aangeklaagd voor het gebruik van massavernietigingswapens met de dood tot gevolg. Indien hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslang of de doodstraf krijgen.

Vrouw

Ondanks aandringen van de Republikeinen wordt de Tsjetsjeen Dzjochar niet vervolgd als ‘buitenlandse strijder’, maakte het Witte Huis maandag bekend. De jongeman woont al ongeveer tien jaar in de Verenigde Staten en krijgt een gewone rechtszaak.

De vrouw van de overleden Tamerlan, Katherine Russell, wist naar eigen zeggen niets van de plannen van haar echtgenoot. De FBI wil de 24-jarige vrouw nog verhoren.