Servische president biedt excuses aan voor Srebrenica

25 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Servische president Tomislav Nikolic heeft zijn excuses aangeboden voor de misdaden die namens Servië en het Servische volk zijn begaan in Bosnië. Hij zei in een interview met de Bosnische televisie ‘te knielen voor Srebrenica’ en vergeving te vragen voor wat daar is gebeurd.

Het interview wordt op 7 mei in Bosnië uitgezonden, maar delen ervan zijn al op YouTube gezet.

Ontkenning genocide

Donderdag zijn ze uitgezonden door omroep B92 in Belgrado. Nikolic heeft tot nu toe steeds ontkend dat er in Srebrenica sprake was van genocide. Daarmee heeft hij zich de woede op de hals gehaald van politici in zowel buurlanden van Servië als EU-lidstaten.

Massamoord

De draai die Nikolic in het interview maakt, is niet los te zien van de wens van Servië om lid te worden van de Europese Unie. Nederland en Duitsland eisen dat de Servische leiders duidelijk afstand nemen van tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) gepleegde oorlogsmisdaden.

De gebeurtenissen in Srebrenica, waar 7.000 moslimmannen standrechtelijk werden doodgeschoten door militairen van het Bosnisch-Servische leger, staan daarbij voorop.

Lidmaatschap EU

Het is de tweede belangrijke concessie die een Servische leider maakt bij de pogingen om het Balkanland de Europese Unie binnen te loodsen. Afgelopen vrijdag sloot premier Ivica Dacic een algemeen als ‘historisch’ beschouwd akkoord met de Albanese premier van Kosovo, Hasim Thaçi.

Dat akkoord moet zorgen voor normalisatie van de betrekkingen tussen Servië en zijn afvallige provincie Kosovo, die zich vijf jaar geleden van het moederland afscheidde.