Mussolini verstoort stemming Italiaans parlement

19 april 2013Leestijd: 1 minuut

Alessandra Mussolini, de kleindochter van Benito Mussolini, heeft tumult veroorzaakt in het Italiaanse parlement. Tijdens de verkiezingen om een nieuwe president droeg ze een protest-shirt tegen kandidaat Romano Prodi en zette ze het met medestanders op een schreeuwen.

‘Nee, dit niet,’ was er vrijdagmiddag op de door een wit t-shirt bedekte buste van Mussolini te lezen. ‘De duivel kleedt zich als Prodi,’ stond er op haar rug. De parlementariër verstoorde de stemming door te schreeuwen ‘Nee, geen Prodi!’.

Haar partij verzet zich, samen met de partij van Silvio Berlusconi, fel tegen de kandidatuur van Prodi. Ook buiten het parlementsgebouw is het onrustig. Aanhangers van de radicale organisatie Casapound verbranden buiten vlaggen van de Partitio Democratico.

Pro-Europa

De pro-Europese Prodi is door centrumlinks voorgedragen als presidentskandidaat. Als een absolute meerderheid van de parlementsleden voor Prodi stemt, wordt de oud-premier de nieuwe president van Italië.

Maar die kans is klein, aangezien vrijwel niemand buiten de Democratische Partij Prodi lijkt te steunen. Daarnaast is ook centrumlinks erg verdeeld.

Impasse

Vrijdag is al de vierde stemronde bezig om tot een nieuwe president te komen. Velen hopen dat een nieuwe staatsman de in een impasse verkerende politiek in Italië weer op gang kan helpen.

Maar de machteloze politici in Italië lukt het zelfs niet om een president te kiezen. Italië heeft zeven weken na de verkiezingsuitslag nog altijd geen nieuwe regering.

Volg Servaas van der Laan op Twitter