‘FBI hield oudste verdachte Boston in de gaten’

20 april 2013Leestijd: 1 minuut

De oudste verdachte van de bomaanslag in Boston werd lange tijd door de FBI in de gaten gehouden. Het onderzoeksbureau zou Tamerlan Tsarnajev, die na zijn arrestatie overleed, drie tot vijf jaar in het vizier hebben gehad.

Dat zegt de moeder van de twee verdachte broers, Zubeidat Tsarnajev, zaterdag tegen de Russische nieuwszender RussiaToday.

Theorie

Volgens de moeder hield de FBI de Tsjetsjeense Tamerlan voor een extremistenleider, maar dat was hij volgens haar niet. De moeder zegt dat de bomaanslag in Boston is geregisseerd door de FBI. Ook de vader van de jongemannen sprak vrijdag al over een zelfde soort theorie.

Tamerlan (26) raakte vrijdag gewond tijdens een heftige achtervolging door de politie. Daarbij werd van beide kanten geschoten en de twee verdachten gooiden met explosieven. De oudste broer werd opgepakt en overleed in het ziekenhuis.

Urenlater werd ook Tamerlans broertje Dzjochar opgepakt. Hij raakte ernstig gewond en ligt in het ziekenhuis.

Feest

Nadat bekend werd dat ook de tweede verdachte was gearresteerd gingen veel inwoners van Boston en omgeving feestend de straat op.

Een dag na de urenlange klopjacht waarbij duizenden agenten waren betrokken, heeft Interpol een speciaal ‘oranje alarm’ op de website geplaatst. De politieorganisatie vraagt daarin namens de Amerikaanse recherche hulp bij het opzoeken van de oorsprong van de bommen.