Doden en gewonden bij bomaanslag Boston Marathon

15 april 2013Leestijd: 2 minuten

Bij de Boston Marathon zijn in ieder geval twee doden en meer dan honderd gewonden gevallen bij twee explosies vlakbij de finish. De politie vreest een reeks terreuraanslagen en vraagt iedereen binnen te blijven.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden had het op nieuwszender CNN over een vermoedelijke ‘bomaanslag’. President Barack Obama nam tijdens een korte toespraak het woord ‘terreur’ niet in de mond. Obama zei niet te weten wie achter de aanslagen zit, maar dat de daders hoe dan ook gestraft zullen worden.

Ook de organisatie van de marathon heeft het op de Facebook-pagina over ‘bommen’. De ontploffingen deden zich vlak na elkaar voor in of in de buurt van een hotel vlakbij de finish. Experts denken dat dit het werk zou kunnen zijn van rechts-extremisten. Volgens de New York Post zou een 20-jarige Saudiër gearresteerd zijn in verband met de aanslagen.

Honderd gewonden

Een woordvoerder van een ziekenhuis in Boston schat op WBUR-radio dat ongeveer honderd gewonden zijn binnengekomen. Het gaat om voornamelijk toeschouwers. Sommigen hebben zeer zware verwondingen en verkeren in levensgevaar.

Eerder sprak de politie van een derde aanslag in de JFK-bibliotheek. Maar de daar ontstane brand bleek door kortsluiting te zijn ontstaan.

Derde bom

De politie vreest dat er meer aanslagen zullen volgen en raadt iedereen aan binnen te blijven.

Het Witte Huis is uit voorzorg afgesloten. Veel evenementen in de Verenigde Staten zijn afgelast. Hiermee wordt een anti-terrorisme-procedure gevolgd om een serie geplande aanslagen te voorkomen.

Boven Boston is het luchtruim tot nader orde afgesloten. President Barack Obama is ingelicht en volgt de situatie op de voet.