Achtjarig kind onder doden bomaanslag Boston

15 april 2013Leestijd: 2 minuten

Onder de dodelijke slachtoffers van de twee bomaanslagen tijdens de Boston Marathon is een achtjarig kind. In de ziekenhuizen liggen naar schatting meer dan honderd gewonden, onder wie enkelen in zeer kritische toestand.

Dat meldt nieuwszender NBC News.

De twee explosies volgden maandag kort na elkaar. Vlak bij de finish van de oudste marathon van de Verenigde Staten ontstond grote paniek.

Veel speculaties

Over de achtergrond van de aanslagen is nog altijd niets bekend. Terrorisme-experts zeggen op WBUR-radio, de nieuwszender van Boston, dat het vermoedelijk niet om een buitenlandse terroristische groep als Al-Qa’ida gaat, omdat de aanslag dan wel opgeëist zou zijn.

Ook zou de betrekkelijk amateuristische handelwijze erop duiden dat het om een kleine, lokale groep zou gaan.

Rechts-extremisten

Een terrorisme-expert van Harvard University zegt dat mogelijk een rechts-extremistische groep een boodschap heeft willen afgeven met een aanslag op de marathon die traditiegetrouw op Patriot’s Day wordt gehouden.

Op deze dag worden de veldslagen gememoreerd waarmee de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog op 19 april 1775 begon. Vooral in Boston wordt deze dag gevierd en is het voor scholen en overheden een vrije dag.

Terroristische aanslag

De FBI heeft bevestigd dat het om een terroristische aanslag gaat. Of het om een buitenlandse of binnenlandse groep gaat, is niet bekend. Volgens de New York Post zou een twintigjarige Saudiër zijn gearresteerd in verband met de aanslag.

Volgens de FBI was er vooraf geen terroristische dreiging voor deze marathon

Bibliotheek

De politie van Boston maakte maandagavond bekend dat er mogelijk een derde aanslag was in de bibliotheek, maar de brand in de bibliotheek bleek later te zijn veroorzaakt door kortsluiting.

Ziekenhuizen melden vol te liggen met gewonden, onder wie enkelen in levensgevaar. Medewerkers schatten het aantal gewonden op ‘honderd of meer’.

President Barack Obama heeft in een persconferentie gezegd niet te weten wie achter de aanslag zit, maar dat de daders hoe dan ook zullen worden gestraft.