VVD: Turkije kan toetreding tot EU voorlopig vergeten

16 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Turkije hoeft voorlopig niet op een lidmaatschap van de Europese Unie (EU) te rekenen. De houding in de zaak rond het pleegkind Yunus laat zien dat het land nog te ver van de waarden binnen de EU af staat.

Dat is de strekking van de woorden van VVD-Kamerlid Mark Verheijen zaterdag in het Radio-1-programma Tros Kamerbreed.

Sommige landen willen de onderhandelingen over de toetreding uit de ijskast halen, maar wat ons betreft kan de ijskast een graadje kouder worden gezet,’ zei Verheijen.

Ophef

Zijn partij is niet blij met de bemoeienis van de Turken met de Nederlandse pleegzorg. In Turkije is ophef ontstaan rond de 9-jarige Yunus die na tekenen van ernstige mishandeling bij lesbische pleegouders is geplaatst.

De Turkse moeder heeft hier negen jaar later opeens wroeging over en is in de Turkse media een campagne gestart om haar kind terug te halen.

Afstand

In de radio-uitzending riep D66-Kamerlid Steven van Weyenberg premier Mark Rutte (VVD) op om fel afstand te nemen van het gedrag van de Turken.

Rutte zit op dit moment in Brussel, maar zijn plaatsvervanger Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag al dat er voor de Turkse premier Tayyip Erdogan, die volgende week naar Nederland afreist, niets te halen valt.

Desonkanks heeft de Turkse gemeenschap in Nederland volgende week een groot protest aangekondigd in Rotterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.