Wereldwijde veroordeling van arrestatie premier Mali

11 december 2012Leestijd: 1 minuut

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en landen in West-Afrika hebben dinsdag afkeurend gereageerd op de arrestatie van de Malinese premier Cheick Modibo Diarra door militairen.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de arrestatie van Diarra, die korte tijd later aftrad met zijn kabinet. De Veiligheidsraad dreigde met sancties tegen degenen die stabiliteit in het land ondermijnen. VN-chef Ban Ki-moon toonde zich bezorgd over de onrust in het West-Afrikaanse land.

Reactie Amerika
Ook het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen Ecowas keurde de arrestatie af. Volgens het blok hadden de militairen nooit actie mogen ondernemen tegen de overgangsregering van Diarra.

De Verenigde Staten noemde het gedwongen aftreden van Diarra een tegenslag voor het herstel van de democratie in Mali, dat lang één van de meest democratische landen in Afrika was.

In het noorden van Mali hebben Toearegrebellen, maar ook aan Al-Qa’ida gelieerde moslimfundamentalisten de macht gegrepen. De vrees bestaat dat Mali kan uitgroeien tot een ‘mislukte staat’ als Afghanistan, van waaruit extremisten opereren.