Onrust bij Indiase boerenprotest na steun van internationale beroemdheden

05 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Portretten van Meena Harris, de nicht van Kamala Harris en Greta Thunberg worden verbrand. Foto: ANP

Indiase boeren houden al weken de toegangswegen tot de binnenstad van hoofdstad New Delhi bezet. Ze zijn het niet eens met regeringsplannen om buitenlandse investeerders toegang te geven tot de Indiase landbouwsector. De boeren zijn bang prooi te worden van de gretigheid van de geldschieters. Vorige week was er een confrontatie met de politie. Vier vragen en antwoorden over de protesten.

1. Wat is er aan de hand?

In India wordt de landbouw beschermd door de staat. Dat betekent dat de regering bepaalt welke prijs boeren voor hun producten krijgen. Premier Narendra Modi wil een einde maken aan de staatsbemoeienis en buitenlandse geldschieters kansen bieden om in de Indiase landbouw te investeren. Volgens Modi’s regering zal dit leiden tot groei en maakt het tevens een einde aan een scheefgegroeide verhouding: de helft van de werkende bevolking van India vindt emplooi in de landbouw, terwijl die sector maar 15 procent van het nationaal inkomen vertegenwoordigt.

Lees meer over Narendra Modi: ondanks alles onaantastbaar

De boeren zijn bang te worden uitgemolken door grote bedrijven die alleen winst als oogmerk hebben. Daarom protesteren duizenden boeren sinds augustus vanuit provisorische kampen bij de toegangswegen naar de binnenstad van New Delhi.

2. Hoe zien de protesten eruit?

In de protestkampen is muziek te horen en wordt voor de aanwezigen gekookt. Maar de gemoedelijke sfeer sloeg vorige week om. Boeren bestormden op dinsdag 26 januari het Rode Fort, een monumentaal paleis aan de rand van het oude stadscentrum. Dit gebeurde nadat ze op tractoren de stad waren binnengereden. De politie probeerde met traangas de betogers ervan te weerhouden om het pand binnen te dringen, maar dit lukte niet. Bij de bestorming kwam één boer om het leven en raakten tientallen politieagenten gewond.

Door de toegangswegen tot de binnenstad af te sluiten met prikkeldraad en betonblokken, heeft het leger New Delhi inmiddels omgetoverd tot een vesting. De fortificaties moeten de boeren tegenhouden.

Om de demonstraties de kop in te drukken, liet de regering vorige week zaterdag op diverse plekken in de stad de mobiele-internetvoorziening saboteren. Op dezelfde dag begonnen de boeren aan een hongerstaking om hun gelijk kracht bij te zetten.

3.Komt er een eind aan de protesten?

Daar lijkt het vooralsnog niet op. Premier Modi liet zich afgelopen zondag voor het eerst horen. Hij noemde de bestorming van het Rode Fort een ‘belediging van de natie’. Hij voegde eraan toe dat de regering ‘vastberaden is om de landbouw te moderniseren en vele stappen zet in die richting’.

4.Welke reacties krijgen de protesten?

De ambassade van de Verenigde Staten in India vindt dat de regering-Modi de gesprekken met de boeren moet voortzetten om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Een woordvoerder van de ambassade liet weten dat de Verenigde Staten voorstander zijn van Modi’s plannen. Die zouden de ‘efficiency van India’s markten verbeteren’.

Er klinken ook tegengeluiden. Popster Rihanna schaart zich achter de demonstranten. Zo twittert ze samen met een artikel over de demonstraties: ‘Waarom praten we hier niet over?’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook Greta Thunberg steunt de demonstranten door in een tweet haar solidariteit te tonen. Meena Harris, nicht van de huidige vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris, geeft aan dat we ‘allemaal’ geraakt zouden moeten zijn door wat zich in India voltrekt. De tweets leidden ertoe dat activisten van het Verenigde Hindoe Front foto’s van de beroemdheden in brand staken. Ze vinden dat de boerenprotesten een binnenlandse aangelegenheid zijn en dat het Westen zich er niet mee moet bemoeien. Dit sentiment wordt gesteund door de Indiase overheid die hiervoor de hashtag #IndiaAgainstPropaganda verspreidde, India tegen propaganda.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."