In drie jaar tuffend naar Australië – elektrisch

18 december 2018Leestijd: 2 minuten
Wiebe Wakker in Brisbane

Nederlander Wiebe Wakker reisde vanuit Nederland met zijn tien jaar oude Volkswagen Golf de wereld over. Hij is nu aangeland in Australië.

Begin 2016 vertrok de destijds 29-jarige Nederlander vanuit zijn woonplaats Houten voor een wereldreis met als eindbestemming Australië.

Niets om over naar huis te schrijven, ware het niet dat Wakker bijna de hele afstand heeft afgelegd in een elektrisch aangedreven Volkswagen Golf die zo’n beetje elke 200 kilometer aan de stekker moet.

De laatste grote tussenstop

Wakker wilde niet alleen de wereld zien, maar ook aantonen dat je met een elektrisch aangedreven auto een eind kunt komen.

Eerder deze maand kwam Wakker na ruim duizend dagen aan in Brisbane — de laatste grote tussenstop voor de finale richting Sydney.

Het begon allemaal met de zoektocht naar een origineel afstudeerproject voor zijn opleiding evenementmanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, vertelt Wakker. ‘Ik wilde het nuttige met het aangename verenigen.’

Zijn studiebegeleiders hadden er aanvankelijk weinig fiducie in, maar gingen overstag toen zij beseften dat de ondernemende landgenoot zich niet zomaar liet stoppen.

Bed, brood en stroom

Intussen heeft Wakker zich veilig een weg weten te banen door 33 landen, daarbij geholpen door wie er maar op zijn pad kwam en vriendelijk genoeg was hem te voorzien van bed, brood en stroom.

De grote bevolkingsdichtheid van veel landen die hij aandeed — zoals India en Indonesië — pakte voordelig uit voor Wakker. Pas in Australië begon de beperkte actieradius van zijn tien jaar oude voertuig hem parten te spelen.

‘Op een avond kwam ik stil te staan in de outback. Het was aardedonker en totaal uitgestorven. Toen kneep ik hem wel even,’ vertelt Wakker.

Uiteindelijk bood een voorbijganger hem een lift aan maar die kon zijn wantrouwen nauwelijks onderdrukken. ‘Een felblauwe auto met grote gele kentekenplaten en het stuur aan de verkeerde kant — hij bleef me aanstaren alsof ik een buitenaards wezen was dat zojuist was geland,’ lacht Wakker.

De meest vrijgevige mensen

Wakker zegt dat hij veel heeft geleerd van zijn wereldreis. De belangrijkste les heeft volgens hem niets te maken met elektrisch rijden maar alles met mensen.

‘Het klinkt misschien als een cliché maar het is echt zo dat zij die minder hebben meer geven,’ zegt Wakker. ‘De meest vrijgevige mensen heb ik ontmoet in de armste gebieden. Zonder hen zou ik niet zo ver zijn gekomen.’