Le Monde blaast interview met presidentskandidaat Fillon af

19 april 2017Leestijd: 2 minuten
Kandidaat Fillon. Foto: AFP

De Franse krant Le Monde, die alle presidentskandidaten via een interview aan zijn lezers zou presenteren, heeft een interview met François Fillon afgezegd. Fillon wilde geen vragen beantwoorden over zijn dreigende rechtszaak.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De presidentskandidaat stelde een voorwaarde aan het gesprek waaraan Le Monde niet wilde voldoen: hij wilde geen vragen beantwoorden over zijn strafrechtelijk onderzoek. Dit bracht de hoofdredactie van de Franse krant vanmiddag naar buiten.

Penelope-gate

Fillon wordt strafrechtelijk vervolgd voor misbruik van publiek geld. Hij zou zijn vrouw Penelope op de loonlijst hebben gezet in het Franse parlement, zonder dat ze daar werkzaamheden verrichtte. De langslepende affaire werpt een schaduw over de verkiezingscampagne van de centrum-rechtse presidentskandidaat.

‘We hebben geweigerd omdat deze affaire volgens ons van niet te onderschatten belang is voor zijn politieke leven, een onvermijdelijk onderdeel van het debat. ‘Ook hebben we ertoe besloten, omdat het ons evident lijkt dat politici niet zelf bepalen welke vragen wel, en welke vragen niet worden gesteld .’ Le Monde betreurt de houding van Fillon. Eerder weigerde Fillon al te verschijnen bij een uitzending van tv-zender BFMTV.

Wederopstanding Fillon?

Overigens lijkt het erop dat Fillon een inhaalslag aan het maken is. In de peilingen heeft hij zijn achterstand teruggebracht en zijn extreem-linkse concurrent Jean-Luc Mélenchon ingehaald. Fillon kan nu rekenen op 18,5 procent van de stemmen, tegen 18 procent voor Mélenchon. Samen staan ze nog enkele procentpunten achter Marine Le Pen (23 procent) en Emmanuel Macron (24 procent). Fillon zelf hecht geen waarde aan de peilingen, zegt hij. De nek-aan-nekrace vindt aanstaande zondag zijn ontknoping.