Als we de gifslang niet doden, raken we onze vrijheden kwijt

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De veelkoppige slang die het gif van terreur verspreidt, moet worden geëlimineerd. Als dit niet tijdig gebeurt, raakt Europa de zwaar bevochten vrijheden weer kwijt.

De aanval op Parijs van vrijdag 13 november wordt door de Franse president François Hollande beschouwd als een oorlogsdaad.

Volgens Mark Rutte (VVD) zijn we in oorlog met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), ook wel bekend als ISIS en – in Frankrijk – als Daesh.

Wraak

Ook Hollande lijkt niet te twijfelen aan de juistheid van de verklaring die IS deze zaterdag in vier talen uitgaf.

Dat een van de terroristen een Syrisch paspoort met zich droeg, wijst inderdaad in die richting.

De aanslagen in Parijs zouden een wraakoefening zijn voor de Franse deelname aan de (lucht-) strijd tegen IS in Irak en sinds kort in Syrië.

De slang met gif

Hoe moet het westen reageren op de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs?

Allereerst moet de veelkoppige slang die het gif verspreidt, worden geëlimineerd. Dat betekent dat er in NAVO-verband, met een veel actiever Amerika en liefst ook samen met Rusland, korte metten worden gemaakt met IS en andere gevaarlijke islamitische haatgroepen in het Midden-Oosten.

Grondtroepen zullen daarbij noodzakelijk zijn. De harde taal van Hollande wijst al in die richting.

Er moet daarnaast snel een eind worden gemaakt aan de aanhoudende ongecontroleerde instroom van migranten. Het is niet alleen de import van meer onderklasse, het is ook de import van oorlog. Alleen gescreende echte vluchtelingen hebben recht op tijdelijk verblijf en asiel.

Geradicaliseerd

En dan zijn er nog de geradicaliseerden die al op Europees grondgebied verblijven. Zij zullen permanent en veel beter gemonitord moeten worden door de veiligheidsdiensten, die in Frankrijk lijken te gebben gefaald.

Natuurlijk gaat dit allemaal niet zomaar. Er zullen nog aanslagen volgen en een heleboel internationaal politiek gesteggel. Het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar als het westen het gif laat voortwoekeren, is het straks gedaan met de bevochten vrijheden.

De barbaren moeten worden verslagen.