Europa’s probleem is de vijfde colonne, niet IS

02 oktober 2015Leestijd: 4 minuten

De vraag wie de grootste tiran van Syrië is, is nauwelijks nog te beantwoorden. Het is dan ook niet aan het Westen om het jihadisme in Syrië te elimineren. We hebben de handen vol aan de vijfde colonne van jihadisten in Europa.

Syrië wordt van alle kanten gebombardeerd. Het is een verschrikkelijk schouwspel. President Bashar al-Assad bombardeert zijn tegenstanders en zijn eigen volk. En de jihadistische tegenstanders van het regime vermoorden iedereen die niet op hen lijkt en niet met hen wil samenwerken.

Het is een bellum omnium contra omnes – een oorlog van allen tegen allen. Dat is in de geschiedenis van een natie de gevaarlijkste oorlog: een oorlog zonder duidelijk einde of duidelijke  overwinnaar. Het lot van het Syrische volk is een ware tragedie.

Verwerpelijk

De klassieke denkers wisten al dat tirannen hun land in onvoorstelbaar ellendige toestanden kunnen storten. Daarom achtten de Romeinen en Grieken tirannie een verwerpelijk type regime.

Volgens de Romeinse politieke en religieuze traditie was het zelfs toegestaan om een tiran te vermoorden. Wie is nu de tiran van Syrië?

Ooit was de familie Assad dat. Maar sinds het uitbreken van de burgeroorlog verschenen er verschillende tirannen op het podium. En nu intervenieert de Russische Federatie openlijk in het verscheurde Syrië.

Zuivering

Rusland was altijd de steunpilaar van Syrië, maar nu zijn de Russische militairen rechtstreeks betrokken bij gevechtshandelingen. Volgens de eerste rapporten hebben Russische straaljagers forse bombardementen uitgevoerd op de rebellen, en niet op de jihadisten.

De militaire strategie van Rusland lijkt gericht op het vernietigen van de ‘gewone’ rebellen. Dat is toch anders. De Russen beginnen vanuit de omgeving van Damascus met de zuivering van Syrië.

Dorp voor dorp, stad voor stad gaan ze hevige ‘Russische’ bombardementen uitvoeren. Daarna zullen de Syrische en de door Iran geleide grondtroepen in actie komen. Rusland vormt nu de luchtmacht van het regime.

Vertragen

Dat is echter onvoldoende. De grondtroepen van de jihadisten zijn gemotiveerd genoeg om tot het uiterste te gaan. De Russische bombardementen kunnen de jihadisten vertragen, maar niet vernietigen. Tenzij de Russische president Vladimir Poetin besluit om grondtroepen in te zetten in Syrië.

De verwarring in het Westen is nu compleet. Voor de eerste keer na de val van de Sovjet-Unie is de Russische Federatie buiten Russisch domein rechtstreeks betrokken bij oorlogshandelingen.

Westerse militairen vragen zich af of ze in Syrië moeten doorgaan met bombarderen. Daarom heeft ons kabinet nog geen besluit genomen. De vraag is namelijk waarom de NAVO-landen met Rusland moeten optrekken tegen de vijanden van Assad. Dit is een heel ingewikkelde vraag.

Vijand

Als Assad mag worden gered, wat zijn dan de precieze voorwaarden waaronder deze operatie mag worden uitgevoerd? Op dit moment weet niemand het.

Natuurlijk kun je vanuit de vijand redeneren. Onze vijand, de politieke islam met zijn moorddadige jihadisten, moet worden vernietigd. Is dat rationeel? Is IS een rechtstreekse militaire bedreiging voor het Westen?

IS en andere jihadisten zijn van plan om het Westen aan te vallen. Al voor de geboorte van IS werd het Westen onder vuur genomen door jihadisten. IS is slechts een intensivering van de jihadistische aanval op het Westen.

Afvallig

Het einde van IS in Syrië betekent geenszins het einde van de jihadistische aanval op het Westen. Er zijn genoeg westerse moslims die zich ook na IS bij de jihad zouden willen aansluiten. IS is niet de bedenker van de jihad, ze zijn een van de uitvoerders van de heilige oorlog tegen het Westen en de afvallige regimes.

Europa wordt van twee kanten bedreigd. De eerste dreiging betreft de Europese moslims die zich bij de politieke islam aansluiten. De tweede dreiging komt van jihadisten buiten Europa.

Hezbollah

Dus laten we onszelf niet wijsmaken dat het einde van IS het einde van het jihadisme zou betekenen. Het is dus de vraag wat het Westen precies met Rusland zou kunnen bereiken in Syrië.

Ik ben bang dat we met een gezamenlijke operatie niets bijzonders zouden bereiken. Moeten we fungeren als luchtmacht van de Iraanse leider Khamenei en terreurbeweging Hezbollah? Dat lijkt mij niet verstandig.

Europa moet de buitengrenzen van Europa streng bewaken. En met streng bedoel ik: op militaristische wijze. De verplaatsing van jihadisten naar Europa moet onmogelijk worden gemaakt.

Uitroeien

Maar daarmee zijn we er nog niet. De vijfde colonne in Europa moet eveneens worden ontmanteld. Ook moeten trainingskampen of bommenfabrieken van de jihadisten worden gebombardeerd.

Islamitische Staat en andere vormen van jihadisme zijn een islamitisch probleem. Zolang dit probleem zich in de islamitische wereld afspeelt, moet het door de moslims zelf worden opgelost.

Het Westen kan het jihadisme in Iran, Irak, Syrië of Afghanistan niet uitroeien. Dat kunnen en moeten de moslims zelf doen. We moeten geen onderdeel worden van oorlog van allen tegen allen.

Het grootste veiligheidsprobleem van het Westen is de vijfde colonne van jihadisten in Europa.