Minsk: Poetin is niet de winnaar, maar Porosjenko wel de verliezer

13 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Oekraïne is nagenoeg failliet. Nog even en het land scheurt definitief in tweeën, tot genoegen van Vladimir Poetin. De Russische president wordt gekroond tot grote winnaar van het Minsk-akkoord, maar ook zijn land heeft zware verliezen geleden.

Na het donderdag gesloten akkoord over een wapenstilstand tussen de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne, zijn de reacties vrijwel eensgezind: in Minsk kwam de Russische president Vladimir Poetin na een hele lange nacht praten als winnaar tevoorschijn.

Immers, hij heeft buurland Oekraïne, dat iets meer dan een jaar geleden bijna overliep naar het Europese kamp, mooi op de knieën gekregen. Nog even en het land scheurt definitief in tweeën.

Hoge prijs

Genegeerd wordt dan dat er inmiddels tientallen Russische militairen zijn omgekomen in Oekraïne, dat Rusland tienduizenden vluchtelingen moet opvangen, en dat de Russen zwaar te lijden hebben van de economische sancties.

Een overwinning met een hoge prijs dus.

Lossnijden

Een verliezer is duidelijker aan te wijzen: de regering in Kiev. Ten opzichte van het vorige in Minsk gesloten bestand, heeft de centrale regering veel terrein moeten afstaan.

De grens tussen Rusland en het opstandige deel van Oost-Oekraïne kan pas weer worden bewaakt na lokale verkiezingen – eind 2015, ver uit het zicht dus.

Terwijl Donetsk en Loegansk zich steeds verder lossnijden van Kiev, heeft president Petro Porosjenko wel beloofd dat de ambtenarensalarissen en pensioenen daar weer zullen worden overgemaakt.

Hij moest wel: dat weigeren, zou betekenen dat hij toegeeft dat Kiev er niet de baas is.

Tegen de muur

Maar intussen is het land nagenoeg failliet en wist het op het nippertje een noodkrediet van in totaal 35 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds los te peuteren.

Porosjenko stond in Minsk dus met zijn rug tegen de muur – zijn gezichtsuitdrukking liet niets aan de verbeelding over. Gezien de beschietingen vandaag in Oost-Oekraïne en de gebeurtenissen na het vorige bestand van Minsk afgelopen september, zal hij zich niet snel kunnen bevrijden uit zijn benarde positie.