Voor Franse Joden is Israël helaas geen veilige thuishaven meer

17 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Een aanzienlijk aantal Joden heeft Frankrijk door het moslimextremisme de rug toegekeerd. Maar helaas is Israël niet langer meer een veilige thuishaven, zoals het ooit bedoeld was.

De positie van de Joden in Frankrijk was al precair voor de aanslag op de Joodse supermarkt in Parijs. Sindsdien staan er bij ieder Joods object in ‘la douce France’ tot de tanden gewapende militairen voor de deur.

Een aanzienlijk aantal Franse joden dat na de moordpartij op een Joodse school in Toulouse in 2012 door vertwijfeling werd bevangen, heeft inmiddels het vaderland de rug toegekeerd.

Miljoenenmars

Vorig jaar waren er dat ongeveer 7.500, voor dit jaar wordt minstens een verdubbeling verwacht. De overgrote meerderheid vertrekt richting Israël. De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, in het voorste gelid present bij de miljoenenmars in Parijs, moedigde bij die gelegenheid de Franse Joden aan om naar Israël te komen, met de woorden ‘Israël is uw huis’.

Premier Manuel Valls bezwoer diezelfde avond in een fraaie rede in de grote synagoge van Parijs, de Joodse gemeenschap juist om niet op drift te raken in het kolkende water van de recente gebeurtenissen. ‘Mochten wij  de joden verliezen, dan zal Frankrijk niet langer Frankrijk zijn.’ Zijn land heeft met zo’n 500.000 Joden de meeste Joodse inwoners van Europa.

Kwam het virulente antisemitisme lange tijd uit de koker van de extreemrechtse politicus Jean Marie Le Pen (‘de Jodenvervolging is een bagatel in de wereldgeschiedenis’), tegenwoordig komt dat vooral uit de hoek van de extremistische moslims.

Dramatisch

De aanzwellende migratie van Franse Joden naar Israël is om meerdere redenen dramatisch te noemen. In de eerste plaats omdat zij meer dan wie ook het recht hebben om daar waar de dobbelstenen van het lot hen heeft neergeworpen, of dat nu Letland of Frankrijk is, in vrede te leven.

Een zo mogelijk nog dramatischer reden is dat Israël voor Joden helaas niet langer de veilige thuishaven is, zoals het bedoeld was. Het is alsof je bij je overbuurman schuilt omdat je huis in brand staat zonder dat je weet of diens pand wel voldoende nat gehouden wordt.

Wat dat betreft zouden de Fransen Joden beter naar de Verenigde Staten of de Canadese provincie Quebec kunnen vertrekken.