Geweeklaag over vluchtelingen is goedkoop mededogen

05 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De verdrinkingsdood is wellicht de verschrikkelijkste manier om aan je einde te komen. Dus mededogen met vluchtelingen op een gammel bootje is op zijn plaats. Maar waarom moet de oplossing altijd uit andermans portemonnee worden betaald?

Het nieuwe jaar is nog nauwelijks begonnen of het goedkope mededogen is weer begonnen. Goedkoop omdat wel schande wordt geroepen, maar de oplossing altijd uit andermans portemonnee moet worden betaald. Zo kan iedereen gratis en voor niets de barmhartige Samaritaan uithangen.

Neem het geweeklaag over alle mensen die verdrinken bij een poging de Middellandse Zee over te steken op een gammel bootje. De verdrinkingsdood is wellicht de verschrikkelijkste manier om aan je einde te komen. Dus het mededogen is op zijn plaats.

Gelukzoekers

Maar waarom wordt verwijtend gekeken naar ‘Europa’ of naar de nationale regeringen?

Zij kunnen er toch weinig aan doen dat dit werelddeel zo aantrekkelijk is dat velen uit Afrika en het Midden-Oosten hiernaartoe willen trekken. Je kunt ze ook niet verwijten dat ze hun grenzen beschermen om de echte vluchtelingen te scheiden van de gelukzoekers.

Wat het mededogen zo goedkoop maakt, is dat de schanderoepers nooit eens geld bij elkaar leggen om een leeg chartervliegtuig of passagierschip naar Noord-Afrika te sturen om de mensen daar zelf op te halen. Wat is humaner dan dat?

In 2015 zou iedereen die verwijtend wijst naar verdronken vluchtelingen en gelukzoekers uit eigen zak een ticket moeten betalen voor een potentiële Europaganger. Dan is het ach en wee dat deze barmhartigen tentoonspreiden een stuk geloofwaardiger.

Helemaal als ze deze immigrant ook zelf thuis opvangen.