Bij conflict over de Tempelberg toont Israël zich de verstandigste

11 november 2014Leestijd: 2 minuten

De hele Arabische wereld houdt de betwiste Tempelberg nauwlettend in de gaten. Nu een reeks aanslagen door Palestijnse terroristen de verhoudingen op scherp zet, is verstandig blijven belangrijker dan gelijk krijgen.

In Israël groeit de vrees voor een derde intifada, een volksopstand tegen Israël, na een reeks aanslagen door Palestijnen tegen Israëlische burgers. Automobilisten reden in op onschuldige voorbijgangers, en dinsdag staken Palestijnen in op willekeurige omstanders. Zulk geweld is in een gemengde stad als Jeruzalem nauwelijks tegen te houden.

Palestijnse leiders, zowel van Fatah als van Hamas, stoken het vuur graag op: jongeren kunnen zich beter kwaad maken over Israël dan dat ze beseffen hoe belabberd hun eigen bestuur is.

Sluipende inname

Voor Palestijnse jongeren zijn de strenge veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg de lont in het kruitvat. Die maatregelen zijn genomen omdat woedende jongeren hier stenen en brandbommen gooiden naar de politie

De Palestijnen verzetten zich op die manier tegen wat zij zien als een sluipende inname van deze voor moslims heilige plek. Steeds meer orthodoxe Joden claimen dat ook zij het recht hebben om te bidden op de Tempelberg.

Vrijheid van godsdienst

Sinds de verovering van Jeruzalem door Israël in 1967 wordt de Tempelberg bestuurd door de Jordaniërs en Israëliërs samen, en mogen Joden het plein voor de Al-Aqsa-moskee slechts bezoeken als toerist. Bidden mag er niet.

Dat druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van veel orthodoxe Joden: hoort de Joodse Staat niet vrijheid van godsdienst te garanderen? Waarom mogen moslims wel bidden op een plek die al zo lang onder controle staat van Israël, en Joden niet?

Heilige oorlog

Deze activisten negeren het feit dat de hele Arabische wereld de Tempelberg nauwlettend in de gaten houdt. De ‘bevrijding van Al-Aqsa’ is moslims van Teheran tot Qatar een heilige oorlog waard.

Israëlische leiders die de afgelopen decennia de Tempelberg aan de moslims gunden, beseften dit heel goed. Soms gaat het niet om gelijk krijgen, maar om verstandig blijven.