Merkel houdt homohuwelijk niet langer tegen

27 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Bron: ANP

Angela Merkel hint op de invoering van het homohuwelijk in Duitsland. De bondskanselier wil daarover een stemming houden in de Bundestag.

De afgelopen weken pleitten andere partijen al voor het homohuwelijk. De Groenen en de liberale partij FDP hebben aangegeven niet deel te nemen aan de volgende regeringscoalitie, als het homohuwelijk niet wordt gegarandeerd.

Christelijk-conservatieve achterban

Martin Schulz, SPD-leider en oud-voorzitter van het Europees Parlement, gaf aan dat zijn partij het homohuwelijk hoe dan ook zal steunen. ‘Familie betekent niet alleen vader, moeder, kind. Het betekent mensen die voor elkaar verantwoordelijk zijn,’ aldus Schulz. De rechts-populistische partij AfD verzet zich zowel tegen het homohuwelijk als homo-adoptie.

Door de actualiteit van het thema zag Merkel zich vermoedelijk genoodzaakt een politieke belofte te maken. Toch is het homohuwelijk een struikelblok voor haar christendemocratische partij CDU. Zo heeft het CDU de invoering jaren tegengehouden, om de christelijk-conservatieve achterban tegemoet te komen.

Onlangs discussieerde de CDU-partijtop anderhalf uur over het vraagstuk. Duitsland wordt geregeerd door een CDU-SPD coalitie, en de federale verkiezingen zijn nog zo’n drie maanden verwijderd.

Vrije stemming

Merkel gelooft dat het standpunt van het CDU tegenwoordig is veranderd. De bondskanselier geeft aan spoedig een vrije stemming te organiseren. In dat geval zal het homohuwelijk hoogstwaarschijnlijk worden aangenomen.

Duitsland is een van de laatste West-Europese landen zonder homohuwelijk. Wel kunnen homoseksuelen een partnerschap laten registeren. Op 1 april 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk in. In de daaropvolgende jaren volgden tientallen landen dat voorbeeld.