Vrouw onthoofdde kind in Moskou ‘om moslims te wreken’

03 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een vrouw die maandag in Moskou werd opgepakt omdat zij met een kinderhoofd door de stad liep, heeft dat naar eigen zeggen gedaan als vergeldingsactie voor de Russische luchtaanvallen in Syrië. Een dag eerder verscheen ze voor de rechter en zei ze dat Allah haar beval het vierjarige meisje te doden.

Donderdag duiken er beelden op waarin de Oezbeekse moslim Gulchekhra Bobokulova (38), verklaart dat ze de moslims die door Russische luchtaanvallen om het leven zijn gekomen wilde wreken, meldt persbureau Reuters.

Daarom zou ze het vierjarige meisje hebben gedood. Verschillende tv-zenders zouden de beelden in handen hebben, maar weigeren ze uit te zenden.

Verhuizen

‘Ik neem wraak op degenen die het bloed doen vloeien,’ is te horen in de video. ‘Poetin laat bloed vloeien, vliegtuigen voeren bombardementen uit. Waarom worden moslims gedood? Zij willen ook leven,’ zegt Bobokulova. Ook zegt ze zelf naar Syrië te willen verkassen, maar daar het geld niet voor te hebben.

Het is niet duidelijk wanneer het beeldmateriaal is geschoten, maar de vrouw heeft dezelfde kleding als woensdag in de rechtszaal.

Stoornis

De Russische politie pakte Bobokulova maandag op, nadat ze door Moskou rondwandelde met een afgehakt kinderhoofd en islamitische leuzen scandeerde. Voorbijgangers vreesden een terreuraanslag. Bobokulo is zelf moeder van drie kinderen, maar het gedode kind is niet van haar. Zij was de oppas van het kind.

Onderzoekers constateerden eerder dat Bobokulova lijdt aan een psychische stoornis en hebben kondigden een psychiatrisch onderzoek aan. De autoriteiten hebben nog geen officiële melding gemaakt van terroristische motieven. Ook wordt ze (nog) niet verdacht van een terreurdaad. Haar voorarrest werd woensdag verlengd met twee maanden.

De Russische regering is alert op terreuraanslagen sinds de start van de luchtaanvallen. Rusland voert sinds september vorig jaar luchtaanvallen uit in Syrië en steunt daarmee het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De luchtaanvallen zijn zowel gericht op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als andere rebellengroeperingen, inclusief de door het westen gesteunde ‘gematigde’ oppositiegroepen.