Trump en Clinton zegevieren op Super Tuesday

02 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Donald Trump en Hillary Clinton zijn, zoals de peilingen al dagenlang aangaven, de grote winnaars op Super Tuesday. Zowel Republikein Trump als Democraat Clinton maakte zich als favoriet op voor deze belangrijkste dag van de voorverkiezingen, en hebben die verwachtingen meer dan waargemaakt.

Clinton sleepte in zeker zeven staten de overwinning binnen, melden diverse Amerikaanse media op basis van voorlopige tellingen.

Bij de Republikeinen kreeg Trump eveneens in zeven staten de meeste stemmen. Ze lijken allebei soeverein op weg naar de nominatie van hun partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Dan kiezen de Amerikanen een opvolger voor de huidige president, Barack Obama.

Steun

Clinton, eerder minister van Buitenlandse Zaken onder Obama, pakte de winst in Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee en Texas. In een zuidelijke staat als Texas kan zij rekenen op de steun van afro-Amerikanen en latino’s.

Haar enig overgebleven tegenstander, Bernie Sanders, die de linkervleugel van de Democratische partij vertegenwoordigt, moet het hebben van de noordelijker gelegen, ‘wittere’ staten. En dat bleek vannacht: Sanders kwam als winnaar uit de bus in zijn thuisstaat Vermont, Colorado, Oklahoma en Minnesota.

Hoge ogen

Trump, die dit jaar hoge ogen gooit in de Republikeinse voorverkiezingen, won in ten minste zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee.

Senator Ted Cruz won zijn thuisstaat Texas en Oklahoma. Senator Marco Rubio uit Florida had de verwachtingen van tevoren laag gehouden en die voorspelling kwam uit: hij won alleen in Minnesota. Alleen de uitslag in Alaska is nog onbekend.

Opmars

Trump, een puissant rijke vastgoedmagnaat, zei in toespraak dinsdag dat hij een ‘vereniger’ is. Binnen de Republikeinse partij zijn er zorgen over de opmars van Trump, die feitelijk buiten het partijestablishment staat, maar die zorgen probeert hij dus te ontzenuwen. Want, zei Trump, als we hier eenmaal klaar mee zijn, ‘richt ik mij maar op een persoon: Hillary Clinton.’

De andere twee Republikeinse kandidaten, John Kasich en Ben Carson, wonnen in geen enkele staat, iets dat doet vermoeden dat zij snel de handdoek in de ring zullen gooien. Maar iemand als Kasich, gouverneur van Ohio, heeft er de afgelopen weken op gezinspeeld dat hij in elk geval de voorverkiezingen in zijn thuisstaat nog wil halen. In Ohio gaan kiezers op 15 maart naar de stembus.