Hollande geeft Saudische prins ‘stiekem’ Légion d’honneur

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Het gebeurde allemaal zonder dat de Franse president François Hollande ermee in de openbaarheid trad: de toekenning van Frankrijks hoogste onderscheiding aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Nayef.

Nayef – tevens minister van Binnenlandse Zaken – krijgt de Légion d’honneur vanwege ‘zijn strijd tegen terrorisme en extremisme’, schrijven Franse media op basis van het Saudische persbureau SPA.

Hechte banden

Hollande zelf gaf officieel geen verklaring over het bezoek van de kroonprins aan het Elysée, maar volgens een medewerker van de Franse president kreeg Nayef de Legion d’Honneur omdat het nu eenmaal ‘de praktijk’ is als ‘een iemand uit het buitenland’ op bezoek komt. Hollande zou op zijn beurt een hoge onderscheiding van de Saudiërs hebben gekregen tijdens een van zijn bezoeken aan Ryiad.

De banden tussen Frankrijk en Saudi-Arabië zijn hecht. Beide landen vechten zij aan zij in de coalitie tegen Islamitische Staat (IS).

Die samenwerking is versterkt na de aanslagen in november in Parijs. Maar Saudi-Arabië – het strengislamitische, wahabitische koninkrijk – wordt er ook van beschuldigd dat het mede verantwoordelijk is voor de opkomst van IS.

Zwaard

Sinds begin dit jaar heeft Saudi-Arabië bovendien al zeventig executies uitgevoerd, schrijft de Franse zender BFM-tv. De executie van de sjiitische sjeik Nimr al-Nimr leidde tot grote consternatie, en tot een oplopende ruzie met de Saudische aartsrivaal Iran. De doodstraf wordt meestal voltrokken door middel van het zwaard.

De Saudiërs staan er wat betreft de naleving van mensenrechten dus niet erg goed op. De Franse regering is zich vast bewust van deze dubbelrol, en wilde er daarom weinig aandacht aan besteden. Maar de beslissing wordt volop opgepikt op sociale media. Met de hashtag #honte (schande) en #trahison (verraad) wordt de toekenning stevig bekritiseerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."