Britse troepen naar Tunesië om IS-route af te snijden

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Groot-Brittannië heeft besloten om troepen te sturen naar Tunesië De soldaten moeten de Tunesische autoriteiten bijstaan in hun strijd tegen IS-terroristen die vanuit Libië de grens oversteken.

Het gaat om een groep van zo’n twintig soldaten, die deel uitmaken van de vierde Infanterie Brigade, laat de Britse minister van Defensie Michael Fallon weten tegenover het parlement. ‘We moeten deze illegale grensoverschrijdingen zien te beëindigen,’ zegt hij.

Uitvalbasis

Het is de bedoeling dat de soldaten de Tunesische autoriteiten zullen bijstaan in hun strijd tegen overstekende IS-extremisten. Het Westen is bang dat IS in toenemende mate gebruikmaakt van een route in het grensgebied, en dat ze een permanente uitvalbasis willen vestigen in Libië.

Van daaruit zouden ze dan meer aanslagen kunnen plannen en plegen in bijvoorbeeld Tunesië. Het buurland van Libië werd vorig jaar opgeschrikt door bloedige terreur. In juni werden dertig Britse vakantiegangers vermoord op het strand van Sousse. IS claimde daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Chaos

Frankrijk en de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn vastberaden de opmars van IS in het chaotische Libië – waar een centraal gezag ontbreekt en (radicaalislamitische) groepen om de macht strijden – te stuiten.

Volgens de Franse krant Le Monde zijn Franse commando’s actief op Libisch grondgebied. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zouden Frankrijk daarbij ondersteunen. De coalitie die strijdt tegen IS verzamelt informatie over de verblijfplaats van IS-leiders in Libië. Op die manier kunnen de Verenigde Staten nauwkeurige luchtaanvallen uitvoeren.

De Amerikanen vrezen namelijk dat Libië uitgroeit tot een tweede Syrië. De operatie moet de opbouw van een nieuw kalifaat voorkomen.