‘Rusland wil een mini-staat creëren voor Assad in Syrië’

02 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Groot-Brittannië denkt dat Rusland een ‘mini-staat’ voor de Syrische president Bashar al-Assad wil creëren in Syrië. Met het bombarderen van de oppositiegroepen in Syrië moet er een stuk land beschikbaar komen voor de sjiitische minderheid van Assad.

‘Is Rusland echt toegewijd aan het vredesproces, of gebruiken ze het als een dekmantel om een militaire overwinning voor Assad te bewerkstelligen en daarmee een mini-staat voor Alevieten te creëren in het noordwesten van Syrië?,’ vroeg de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zich openlijk af tijdens een persconferentie in Rome, schrijft persbureau Reuters.

Woordenwisseling

Assad behoort tot de minderheid van Alevieten, een afsplitsing van sjiitische moslims. Rusland en Groot-Brittannië hadden dinsdag felle woordenwisselingen, nadat Hammond de Russen ervan beschuldigde terreurbeweging Islamitische Staat (IS) niet te vernietigen met hun bombardementen, maar juist groter te maken.

De Russen reageerden gepikeerd op de aantijging. Hammond zou ‘gevaarlijke misinformatie’ verspreiden en zou niet serieus genomen moeten worden.

Internationaal recht

De Russen erkennen dat niet alle bombardementen zijn gericht op IS, maar op een ‘breed scala aan rebellen in Syrië’. Wel houdt het Kremlin vol dat de meerderheid van de aanvallen is gericht op IS.

Volgens Hammond is het zeer waarschijnlijk dat de Russen zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden, door burgerdoelwitten te bombarderen. Eerder in januari zei de Britse minister al dat Russische bommen vielen op ziekenhuizen en scholen. ‘Hiermee zou het internationaal recht geschonden worden,’ aldus Hammond dinsdag.