Politie botst met migranten en activisten bij ‘Jungle’ Calais

29 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Franse politie is maandag bij de ontruiming van migrantenkamp ‘de Jungle’ bij Calais slaags geraakt met migranten en activisten. Een groep van ongeveer 150 tot 200 mensen probeerde met geweld de ontruiming te voorkomen.

De politie moest traangas inzetten, meldt persbureau Reuters. Eerder bekogelden activisten en migranten de politieagenten met stenen en werden drie hutten in brand gestoken.

Alternatief

Er werd al gevreesd voor schermutselingen en rellen bij de ontruiming. De politie arriveerde eerder op de dag met 55 voertuigen om een deel van het kamp te ontruimen.

Migranten in het zuidelijke gedeelte van het kamp moesten vertrekken. Ze konden onder meer terecht in een speciaal opgericht containerkamp. Slopers verwijderen de tenten en hutten in het zuidelijke gedeelte van ‘de Jungle’. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde vorige week dat er in een nabijgelegen park een alternatief kamp voor de migranten zou worden opgezet.

Aan het begin van de ontruiming op maandag werd al één arrestatie verricht. De verdachte probeerde een groep die de ontruiming uitvoerde in hun werkzaamheden te belemmeren. De ontruiming gebeurde onder politiebeveiliging, omdat activisten migranten mogelijk zouden kunnen overtuigen om vervoer naar alternatieve opvang en identificatiecentra te weigeren, zegt regionale politiechef Fabienne Buccio.

Sloppenwijk

De ontruiming van het provisorische migrantenkamp zou eigenlijk een week geleden al beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en belangenverenigingen. De rechter in Lille wees die bezwaren afgelopen donderdag af.

Het migrantenkamp wordt ‘de Jungle’ genoemd omdat het feitelijk is verworden tot een soort sloppenwijk, waar bewoners slapen in krakkemikkige zelf gefabriceerde huizen, en waar in de open lucht vuurtjes worden gestookt.

Er wonen voornamelijk migranten die via Calais illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië hopen te maken. Zij doen dat voornamelijk door stiekem mee te liften met treinen en vrachtwagens die via de Kanaaltunnel naar het Britse eiland rijden, of in extreme gevallen de Kanaaltunnel zelfs lopend door te gaan.

Het kan nu nog enige tijd duren voordat alle hutten, tenten en al het afval van het terrein is verwijderd. Het terrein bedraagt zo’n 100 vierkante meter en er wonen naar schatting zo’n 3.000 migranten.