Migranten beuken met ‘stormram’ in op grenshek Macedonië

29 februari 2016Leestijd: 2 minuten
hek

Honderden migranten botvieren maandag hun woede op het grenshek dat hen een verdere doortocht over de Balkan belet. Met een zelfgemaakte stormram werd de omheining aangevallen.

De Macedonische politie zette traangas in om de boze migranten terug te dringen. Tv-beelden laten zien hoe er aan het hek wordt getrokken. Door de actie met de stormram werd een gat geslagen in een deel van de omheining.

Migrantengrens

Het is niet precies duidelijk hoeveel migranten er precies doorheen zijn geglipt, schrijft de BBC. De Griekse politie, die dus aan de kant staan waar de migranten zich bevinden, zou vrij weinig doen.

Duizenden migranten hebben zich langs de Grieks-Macedonische grens verzameld. Ze willen naar het noordwesten van Europa. Maar Macedonië laat inmiddels weinig mensen toe.

Het land heeft besloten om, net als andere Balkanlanden, de grens af te sluiten in een poging de migrantenstroom vanuit Griekenland (veelal komende uit Turkije) tegen te gaan. De Grieken zijn op hun beurt boos op Oostenrijk, dat met een migrantenlimiet (580 per dag) is gekomen.

Druk

Athene is bang dat de grenzen om hen heen hermetisch op slot gaan, en dat tienduizenden migranten vast komen te zitten. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, op wie de Oostenrijkers druk lijken te willen zetten, heeft zondag aangekondigd Griekenland extra te willen steunen.

In een interview met de bekende Duitse journalist Anne Will zei Merkel dat ‘we dit land nu niet aan zijn lot kunnen overlaten. We hebben de Grieken niet in de eurozone gehouden, om hen nu te laten vallen’.