‘IS executeerde acht Nederlandse jihadisten in Raqqa’

29 februari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou vorige week bij Raqqa minstens acht Nederlandse jihadisten hebben geëxecuteerd. De executies zouden zijn uitgevoerd na gevechten met Iraakse leiders in Raqqa.

Dat meldt de groep Raqqa is being slaughtered silently op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Identiteit

De leden van de groep jihadisten, exclusief bestaande uit mannen, zouden zijn beschuldigd van corruptie ‘met grond’. Nog enkele andere leden met de Nederlandse nationaliteit zouden zijn opgepakt.

Het is nog onduidelijk wat er met hen gebeurd is. Ook is de identiteit van de vermeende omgebrachte jihadisten niet bekend.

Propaganda

De afgelopen tijd komen steeds vaker verhalen naar buiten over jihadisten die teleurgesteld zijn in het leven in ‘het kalifaat’. Deze verhalen staan over het algemeen in sterk contrast met de propaganda die IS onder de westerse moslimjeugd verspreidt.

Een rapport van de AIVD van eerder dit jaar schetst op basis van verhalen van gevluchte Syriers en burgerjournalisten een beeld van het dagelijks leven in Raqqa. Zo zou het wonen oorlogsgebied de jihadisten een stuk zwaarder vallen dan verwacht, in verband met de angst voor bombardementen. Ook klagen buitenlandse jihadisten over het slechte eten, ondermaatse huisvesting en gebrekkige gezondheidszorg.