Concurrenten nemen Trump onder vuur in fel debat voor Super Tuesday

26 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

In het laatste debat voor Super Tuesday zijn de Republikeinse presidentskandidaten Marco Rubio en Ted Cruz fel van leer getrokken tegen koploper Donald Trump. Het was de laatste kans voor Rubio en Cruz om de opmars van de miljardair te stuiten voor Super Tuesday. De vastgoedmagnaat reageerde scherp in de heetgebakerde discussies.

‘Als hij een muur gaat bouwen, dan laat hij dat door illegalen doen,’ sneerde Rubio naar Trump over zijn plan om illegale immigranten uit Mexico tegen te houden. ‘Ik ben de enige op dit podium die ooit iemand in dienst heeft genomen,’ was Trumps weerwoord. Waarop Rubio zei dat hij nog nooit een bedrijf failliet had laten gaan.

Midden-Oosten

Het was een van de vele verwijten van Rubio aan het adres van Trump. De twee kandidaten spraken ook over de situatie in het Midden-Oosten. Volgens de vastgoedmagnaat uit New York zou de situatie er veel beter aan toe zijn als de dictators Muammar Gadaffi en Saddam Hussein nog aan de macht zouden zijn om het terrorisme te bestrijden.

Ook zei Trump dat hij een einde zou kunnen maken aan het jarenlange conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. De zakenman wil als neutrale bemiddelaar fungeren voor de best denkbare vredesovereenkomst. Niet realistisch, vond Rubio. ‘Het is geen onderhandeling over ontroerend goed,’ reageerde hij op de uitspraken.

Clinton

Ook Cruz had het donderdagnacht gemunt op Trump. Hij verweet de Trump geen echte conservatieve Republikein te zijn, omdat de zakenman in het verleden Democratische politici steunde met donaties. ‘Ik heb jou ook gesteund,’ zei Trump fel.

De senator uit Texas schamperde dat Trump ten onder zou gaan tegen Hillary Clinton als Republikeinse presidentskandidaat. De vastgoedmagnaat leek niet onder de indruk van het verwijt. ‘Als ik haar al niet kan verslaan, dan word jij helemaal afgemaakt.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het debat was de laatste kans voor de Republikeinen om stemmen te winnen voor de cruciale Super Tuesday. Dinsdag wordt er in twaalf staten gestemd – er is geen moment dat er zoveel stemmen worden gewonnen als komende dinsdag. Trump won de voorverkiezingen in Nevada, South Carolina en New Hampshire. In Iowa werd hij nipt tweede achter Cruz.