Terrorist Istanbul kwam als vluchteling het land binnen

13 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De terrorist die zich dinsdag in Istanbul opblies en daarmee tien Duitsers doodde, was als vluchteling uit Syrië naar Turkije gekomen. De jihadistische sympathieën van de man waren niet bekend bij de autoriteiten.

Dit meldde de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag, schrijft Hurriyet.

Intermediair

Volgens Davutoglu zijn er wel ‘banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geconstateerd’, maar is ‘IS slechts een intermediaire organisatie’.

Wat hij precies met deze woorden bedoelt, is niet duidelijk. Mogelijk denkt hij dat een andere organisatie daadwerkelijk achter de aanslag zit.

Asielaanvraag

Inmiddels hebben Turkse autoriteiten zeker zeven arrestaties verricht in het onderzoek naar de aanslag op het Sultanahmet-plein in het toeristische district van Istanbul, waarbij het leven van tien Duitsers werd geëist.

De aanslagpleger is vermoedelijk ene Nabil Fadli, die het land binnenkwam als Syrische vluchteling. De autoriteiten wisten voor de aanslag niet dat hij jihadistische of extremistische banden had.

Woensdag werden nog vier extra verdachten opgepakt. Eerder op de dag werden drie Russen aangehouden die banden met IS-extremisten zouden hebben. Fadli, een in Saudi-Arabië geboren Syriër, zou zich volgens Turkse autoriteiten niet speciaal op Duitsers hebben gericht. Fadli vroeg recentelijk asiel aan in Turkije.