Migratiecrisis: ook ‘Brussel’ geeft Grieken onder uit de zak

27 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland blijft ernstig in gebreke bij de bewaking van de buitengrenzen van de Schengenzone. Er moet wat gebeuren, anders volgen er maatregelen.

Als de grensbewaking niet binnen drie maanden is verbeterd, kan ‘Brussel’ besluiten dat EU-lidstaten de controles van hun binnengrenzen mogen verlengen tot een periode van maximaal twee jaar, staat in een conceptrapport van de Europese Commissie.

Landen die grenscontroles hebben heringevoerd, om zo de migratiestroom enigszins tot staan te brengen, zijn Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

Vingerafdrukken

In het rapport is geëvalueerd hoe de Schengen-regels in Griekenland zijn toegepast. Het conceptrapport, dat niet openbaar is, is gebaseerd op onaangekondigde bezoeken die inspecteurs van 10 tot 13 november brachten aan de Grieks-Turkse landgrens en de Griekse eilanden Chios en Samos.

Migranten bleken onvoldoende te worden geïdentificeerd en geregistreerd, hun vingerafdrukken kwamen vaak niet voor in computersystemen, en reisdocumenten worden niet systematisch gecheckt. De Grieken komen hun verplichtingen niet na, is het oordeel.

Doel

De Europese Commissie wil alles op alles zetten om de Schengenverdragen – waarin het vrije verkeer van mensen en goederen is geregeld – van de ondergang te redden.

‘Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren,’ aldus (de Griekse) EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). ‘Dat is ons gemeenschappelijke doel.’ Sinds het bezoek zijn de Grieken al wel hard bezig de controles van de buitengrenzen te verbeteren, aldus Avramopoulos.

Uiterste best

Griekenland staat onder grote druk van diverse lidstaten om migranten tegen te houden, want tot dusver is het land daar niet in geslaagd. Zo wordt er gedreigd dat de Zuid-Europeanen wel eens uit de Schengenzone kunnen worden gezet.

EU-ministers, maandag en dinsdag bijeen in Amsterdam voor overleg over de migratieproblematiek, spraken van een ‘mythe dat de zee tussen Turkije en Griekenland niet kan worden beschermd’ (Johanna Mikl-Leitner, Oostenrijk) en dat het ‘een keer ophoudt, als je geen controle hebt over de eigen grenzen (Anders Ygeman, Zweden).

De Grieken zelf zeggen dat ze hun uiterste best doen om de bootjes uit Turkije te stoppen. Maar er moet weer hulp komen van de EU, vindt Athene, onder meer door het sturen van een groter aantal Frontex-medewerkers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.