‘Duitse politici zwegen bewust over Noord-Afrikaanse bendes’

17 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Lokale politici in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen waren al in oktober 2014 op de hoogte dat groepen Noord-Afrikanen in asielzoekerscentra misdaden op hun geweten hadden. Maar om ‘de onrust bij de bevolking niet aan te wakkeren’ zijn zij met deze informatie niet in de openbaarheid getreden

Bestuurders waren namelijk bang dat de bevolking hierdoor wel eens heel anders over asielopvang zou kunnen gaan denken, blijkt uit notulen van een bijeenkomst met vooraanstaande politici, schrijft Die Welt zondag.

Excessief drankgebruik

Kortom: de ‘angst’ voor vluchtelingen zou alleen maar toenemen, en bepaalde partijen zouden van de mogelijke onrust kunnen profiteren.  ‘We kunnen alleen maar tevreden zijn met de huidige “verstandige” berichtgeving in de media over de aantallen vluchtelingen,’ zei de liberale politicus Joachim Stamp volgens de Duitse krant.

Uit het ‘protocol’ blijkt dat SPD-minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger van de deelstaat – die onlangs nog hard uithaalde naar de Keulse politie – met politici van CDU, de Groenen en FDP bijeenkwam om over de problemen van deze gevaarlijke Noord-Afrikaanse bendes te praten. Er was onder meer sprake van ‘excessief drankgebruik, het aanvallen van burgers op straat, winkeldiefstallen en zakkenrollen’.

Volgens CDU-politicus Werner Lohn, die ook rond de tafel zat, ging het hier niet om ‘minderjarige Noord-Afrikaanse tasjesdieven’, maar om ‘serieuze criminelen’. Ander deelnemers aan het overleg waarschuwden voor ‘stigmatisering’ als de beschikbare gegevens zouden worden geopenbaard.

Snelle uitzetting

Vandaag werd bekend dat de Duitse regering mensen uit Algerije en Marokko, die in Duitsland aankloppen voor asiel, snel wil terugsturen. De Noord-Afrikanen worden ondergebracht in opvangplekken die zijn opgezet voor snelle uitzetting. Volgens Die Welt hebben bondskanselier Angela Merkel en de Beierse premier Horst Seehofer (allebei van de christendemocratische CDU/CSU daarover afspraken gemaakt.

De opvangplekken voor kort verblijf moeten een afschrikkende uitwerking hebben op andere Algerijnen en Marokkanen, die plannen hebben om naar Duitsland af te reizen. De terugstuurlocaties worden al gebruikt voor de opvang van mensen uit de Balkanlanden. Duitsland heeft die landen aangemerkt als veilige thuislanden. De Duitse regering wil Marokko en Algerije ook tot veilige landen verklaren, zodat migranten makkelijk kunnen worden teruggestuurd.