Aanslag in Istanbul: ‘Mediaverbod kwam sneller dan ambulances’

12 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Turkse media mogen niet langer berichten over de terreuraanslag in Istanbul. ‘Elk type nieuws, interviews, kritiek en andere publicaties in print, televisie, sociale media en alle andere media op internet’ is verboden.

Dat bepaalde een rechter in de Turkse stad dinsdagmiddag, meldt Hurriyet. Reden voor het publicatieverbod is de ‘nationale veiligheid’.

Bewijs

Bij een eerdere aanslag in de hoofdstad Ankara in oktober, werd een gelijksoortig mediaverbod opgelegd. Bij die aanslag, die werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), kwamen 101 mensen om.

‘Het mediaverbod kwam sneller dan de ambulances,’ zegt Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP. Het mediaverbod is ‘het bewijs’ van de incompetentie van de regering van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vindt de oppositieleider.

Ramp

‘Een terrorist pleegt een zelfmoordaanslag in een stad als Istanbul, in het toeristische hart, en je neemt geen maatregelen. Wat doe je dan? Je stelt een mediaverbod in. Dit is een regelrechte ramp, deze regering is niet in staat om een land te besturen,’ aldus de CHP-leider.

De aanslag van dinsdag zou zijn uitgevoerd door een Syrische aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu eerder op de dag. Bij de aanslag op het Sultanahmet-plein in het toeristische hart van Istanbul vielen tien doden, onder wie negen Duitsers. Vijftien anderen raakten gewond.