Schutter San Bernardino had banden met terreurnetwerk

03 december 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De man die woensdag samen met zijn vrouw een bloedbad aanrichtte op een personeelsfeest in de Amerikaanse staat Californië was geradicaliseerd en stond schijnbaar in contact met een internationaal terreurnetwerk.

Dat melden bronnen rond het onderzoek naar de schietpartij aan nieuwszender CNN.

Terreurnetwerk

Syed Rizwan Farook stond in contact met personen die door de FBI in de gaten worden gehouden vanwege betrokkenheid bij een internationaal terreurnetwerk. Het betrof mensen in Los Angeles en in het buitenland die jihadistische idealen verspreidden, aldus NBC News.

Het feit dat Farook was geradicaliseerd zou één van de motieven zijn achter het bloedbad dat hij woensdag aanrichtte in San Bernardino. Maar de onderzoekers onderstrepen dat dit mogelijk niet de enige reden was. Ook onmin op de werkvloer zou een factor zijn geweest. Farook was gezondheidsinspecteur namens de sociale dienst in de zonnige Amerikaanse staat. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat de schutters ‘wisselende motieven’ hebben gehad.

Motieven

Farook noch zijn vrouw Malik stond onder toezicht van de FBI. Zijn reis naar Mecca in 2013 deed bij de autoriteiten geen alarmbellen rinkelen.

Terwijl de politie in Californië blijft gissen naar de werkelijke motieven achter de daad, zeggen ze er zeker van te zijn dat het moordende duo nog veel meer slachtoffers had kunnen maken. ‘Ze hadden zo nog een andere aanval kunnen uitvoeren,’ zei politiehoofd Jarrod Burguan.

Pijpbommen

In de gehuurde zwarte terreinwagen en het appartement van het echtpaar zijn duizenden patronen aangetroffen. Ook werden er 12 zogeheten pijpbommen aangetroffen en materiaal waarmee nog veel meer bommen kon worden gemaakt. Ook in het gebouw waar de twee woensdag toesloegen werden explosieven onschadelijk gemaakt.

Farook woonde woensdag het personeelsfeest bij, maar nadat hij ruzie kreeg met een van zijn collega’s vertrok hij. Even later kwam hij, samen met zijn vrouw, zwaarbewapend terug. Ze lieten hun baby eerder op de dag achter bij de moeder van Farook.