Zweedse partij flyert op Lesbos tegen migratie

09 november 2015Leestijd: 2 minuten

Op het vluchtelingenkamp van het Griekse eiland Lesbos zijn dit weekend flyers gevonden die een slechte situatie in Zweden beschrijven. De flyers zijn deel van een anti-migratiecampagne van een Zweedse partij.

Zweedse vrijwilligers zijn ontzet. ‘Dit is het eerste wat de mensen zien van Europa. Het is volstrekt onaanvaardbaar,’ zegt een vrijwilliger tegen Zweedse krant Dagens Nyheter.

Flyers

De flyers melden onder meer dat Zweden een gewelddadig land is geworden door de migrantenstroom. Zweden zou het op een na hoogste aantal verkrachtingen ter wereld hebben en regelmatig lijden onder granaataanvallen. Ook zeggen de flyers dat halal slachten, de niqaab en de boerka in openbare ruimte verboden zal worden.

Op de voorkant van de flyer staan rijen matrassen met een rol wc-papier en een tandenborstel erop. De matrassen lijken in de open lucht te liggen en aan de rijen matrassen lijkt geen eind te komen.

Afzender

Maandag bevestigt de Zweedse partij SD dat zij de flyers hebben verspreid: op twintig plaatsen in zes landen. De partij wilde geen commentaar geven over de inhoud van de flyers. De SD is rechts georiënteerd en staat vooral bekend om de kritische houding ten aanzien van het Zweedse immigratiebeleid. Ze wordt vaak vergeleken met de Franse partij Front National.

De SD zegt dat de folders deel zijn van haar campagne, die als doel heeft om het aantal migranten in Zweden te verminderen. Volgende week wil de SD een reclamespotje lanceren in herkomstlanden van migranten, zoals Afghanistan en Syrië.

Zweden

De situatie in Zweden wordt steeds urgenter. Vorige week vroegen de Zweden de Europese Unie om financiële hulp, omdat ze de migrantenstroom niet langer zouden aankunnen. Ze riepen migranten ook op om in Duitsland te blijven.

Migranten uitten zich ontevreden over de opvang in Zweden. Zo weigerden zij een opvangplaats, omdat deze te koud en te gevaarlijk zou zijn.