Zweden vraagt EU: help ons met herverdelen van migranten

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tot dusver kwamen er naar Zweden meer dan 87.000 migranten. Het Scandinavische land stelt zich graag gastvrij op, maar nu lijkt het hen dan toch te heet onder de voeten te worden.

Stockholm wil dat de rest van de EU duizenden asielzoekers opneemt: een nieuwe herverdeling dus. Als dat gebeurt,  is de opendeurpolitiek van de Zweden officieel ten einde, schrijft The Wall Street Journal.

Er komen simpelweg te veel migranten, en de opvanglocaties raken stilaan vol. De Zweden verwachten tot wel 160.000 asielzoekers dit jaar.

Verzoek

Het hulpverzoek aan Brussel komt van premier Stefan Löfven. ‘De huidige situatie is zo niet houdbaar. Zweden is niet meer in staat de aantallen mensen op te nemen, die we graag zouden willen ontvangen,’ zei de sociaaldemocraat tegen Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

Tusk zei daarop de Zweden te steunen, maar ook dat de beslissing uiteindelijk bij de Europese Commissie ligt. Het EU-verdeelplan bestaat er tot dusver uit dat migranten uit Italië, Griekenland en Hongarije worden herverdeeld over de Unie – en dus ook naar Zweden. Erg snel gaat het allemaal niet.

Beloofde land

Dat het Scandinavische land vandaag de noodklok luidt, komt niet helemaal als een verrassing. De afgelopen week waren er al berichten dat het water de Zweden tot aan de lippen stond. Zweden wordt door veel migranten beschouwd als het beloofde land, en de reguliere opvangcentra beginnen daardoor vol te zitten.

De autoriteiten moeten creatief zijn in hun oplossingen voor de problematiek. De enorme migranteninflux leidt tot grote capaciteitsproblemen. Zweden leek de enorme asielstroom lange tijd te kunnen beteugelen, maar ziet nu dat er steeds minder opvangmogelijkheden beschikbaar zijn. De regering heeft intussen besloten het migratiebeleid aan te scherpen.