Zweden roept op: migranten, blijf in Duitsland

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Migranten die in Duitsland zijn aangekomen, doen er goed aan om daar te blijven en niet naar Zweden af te reizen. Het land kan niet langer garanderen dat er voor elke migrant een slaapplaats is.

Minister Morgan Johansson van Migratie hoopt met deze oproep de asielstroom naar zijn tot nu toe gastvrije land te temperen. ‘We zitten in een dramatische situatie die de afgelopen dagen is verergerd.’

Daling

De Zweedse regering maakte eerder deze week al bekend dat het de migratiestroom niet langer aankan. Er leek even sprake te zijn geweest van een daling van het aantal asielzoekers van bijna 10.000 per week naar 8.100, maar dat bleek maar een tijdelijke daling te zijn, melden Zweedse media.

Naar verwachting komen er dit jaar ongeveer 190.000 migranten naar Zweden, een record voor het land. ‘Wij zijn een groot land, en we konden de situatie tot nu toe aan. Maar ook wij hebben onze grenzen, en die zijn nu bereikt,’ zei Johansson tijdens een persconferentie.

Migranten die naar Zweden reisden, konden rekenen op opvang maar dat is nu niet meer zo. Johansson zegt daarom dat migranten in Duitsland die naar Zweden willen, dat beter niet kunnen doen. In een tentenkamp in het Duitse Rostock zouden nog zo’n 5.000 migranten wachten tot zij naar Zweden kunnen.

‘We moeten eerlijk zijn: de situatie is nu zo gespannen en we kunnen accommodatie voor migranten niet garanderen.’

Verblijfplaats

Het aantal migranten dat naar Zweden komt, stijgt harder dan het aantal opvangplekken dat vrijkomt. Johansson doet de mededeling vooral met het oog op de winter die voor de deur staat. Een goede verblijfplaats is dan belangrijk.

Omdat het land kampt met een tekort aan opvanglocaties gaat het agentschap voor migratie uit nood vijftig asielzoekers opvangen in de receptie van het gebouw.

Zweden maakte donderdag bekend dat het land geld wil van de Europese Unie om de migratiecrisis het hoofd te bieden. Premier Stefan Löfven legde het verzoek neer bij voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad. Tusk zegt dat de beslissing hierover bij de Europese Commissie ligt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."