Zweden kan migranten niet langer aan en vraagt EU om noodsteun

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Zweden wil bij de Europese Unie aankloppen om noodsteun aan te vragen, wegens de grote instroom van asielzoekers. Tot dusver kwamen er meer dan 87.000 migranten naar Zweden en de regering verwacht niet dat de massamigratie snel zal afnemen.

Het Scandinavische land stelde zich de afgelopen maanden zeer gastvrij op en mede daarom zijn er inmiddels grote opvangtekorten. ‘We hebben besloten EU-fondsen en noodhulp aan te vragen van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds,’ zegt minister Ylva Johansson van Binnenlandse Zaken namens de regering.

Woensdag verzocht Zweden de EU al om duizenden asielzoekers opnieuw te verdelen over Europa, omdat de opvanglocaties vol beginnen te raken. De Zweedse autoriteiten verwachten dit jaar tussen de 140.000 en 190.000 migranten.

Onhoudbare situatie

Het verzoek van herverdeling kwam van premier Stefan Löfven. Hij sprak van een onhoudbare situatie voor zijn land. ‘Zweden is niet meer in staat de aantallen mensen op te nemen, die we graag zouden willen ontvangen.’ Löfven deed zijn verzoek aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Hij antwoordde dat de beslissing bij de Europese Commissie ligt.

Volgens het verdeelplan van de EU moeten asielzoekers uit Italië en Griekenland worden herverdeeld over de lidstaten. In praktijk verloopt die verdeling uiterst moeizaam. Steeds meer landen kunnen de aantallen asielzoekers die komen niet langer aan.

Het leek er lange tijd op dat Zweden de migratiecrisis kon beteugelen, maar inmiddels zijn ook daar steeds meer capaciteitsproblemen. Om de migrantenstroom enigszins te af te remmen, heeft de regering het migratiebeleid aangescherpt, in navolging van Denemarken.