Winnende Erdogan krijgt de hartelijke felicitaties van Hamas

02 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De regerende AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag flink gewonnen. Zijn aanhangers vieren feest, maar ook buiten Turkije wordt de zege verwelkomd, bijvoorbeeld door Hamas.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag een klinkende overwinning behaald tijdens de parlementsverkiezingen. Of dat helemaal eerlijk gebeurde, is zeer te betwijfelen.

Waarnemers van bijvoorbeeld de Raad van Europa zijn kritisch. De verkiezingen zouden zijn gehinderd door beperkingen die door overheid zijn opgelegd.

De media hadden het zwaar te verduren, er waren geweldsincidenten, en door de benarde veiligheidssituatie was er ‘in ernstige mate angst’, zegt Andreas Gross, hoofd van de parlementaire waarnemersmissie van de Raad van Europa.

Steunpilaar

Een eerlijke stembusgang, of niet: de aanhangers van de islamistische Erdogan vieren feest. Dat zijn partij de absolute meerderheid heeft behaald in het Turkse parlement, kan ook buiten Turkije op instemming rekenen.

Bijvoorbeeld in Noord-Syrië, waar allerlei islamistische groepen het opnemen tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Erdogan, die Assad ook al vijand ziet, is een voorname steunpilaar van deze strijders.

‘Turkije speelt een belangrijke bij steun aan het Syrische volk en hun revolutie, ondanks enorme interne en externe druk,’ zeggen diverse bewegingen in een gezamenlijke verklaring, meldt het Duitse persbureau DPA. Het statement is ondertekend door onder meer Ahrar ash-Sham – een coalitie bestaande uit islamistische en salafistische eenheden.

Hamas

Ook terreurbeweging Hamas was er snel bij om Erdogan te feliciteren. ‘De uitslag is een overwinning voor Turkije, en een overwinning voor “Palestina” omdat we denken dat Turkije zich inzet voor de Palestijnse zaak, die van Jeruzalem en voor het Palestijnse volk,’ zegt woordvoerder Sami Abu Zuhri in Gaza-stad, schrijft Jerusalem Post.

De radicaalislamitische beweging beschrijft de onverwacht grote overwinning – ‘door God gegeven’ als een ‘Turkse democratische bruiloft’. Erdogan en zijn AK-partij onderhouden banden met Hamas.

Diverse media meldden in augustus dat Hamas-leider Khalid Meshaal heimelijk op bezoek was bij de Turkse president. Ook in september spraken Erdogan en Meshaal elkaar over clashes tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen bij de Tempelberg.