Wie zitten achter de slachting? Meer bekend over terroristen

15 november 2015Leestijd: 2 minuten

Twee dagen na de aanslagen in Parijs wordt het duidelijker wie er achter de terreuraanvallen zat en waarvandaan ze werden gepland.

De terreurcel die vrijdagavond in drie teams op verschillende plekken in Parijs aanslagen pleegde, opereerde deels vanuit België.

  • Zeker twee van de zeven gedode terroristen verbleven in België, meldt het Belgisch federaal parket zondag. De twee waren van Franse afkomst, maar woonden in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. In Molenbeek werden zaterdag ook zeven mensen gearresteerd die mogelijk te maken hebben met de aanslagen. De vluchtauto’s die de terroristen gebruikten, hadden bovendien Belgische kentekens.
  • Volgens Le Monde zouden onder de daders drie Franse broers zijn. Een van de broers zou zijn omgekomen, een is gearresteerd door de Belgische politie en een is nog op de vlucht. Het is onduidelijk of het hier om de Franse mannen gaat die in België verbleven.

Syrisch paspoort

Zaterdag werd bij het lichaam van een van de andere zelfmoordterroristen een Syrisch paspoort gevonden.

  • De terrorist wordt geïdentificeerd als de 25-jarige Ahmad Almuhammad. Begin oktober werd hij als vluchteling geregistreerd op het Griekse eiland Leros. CBS News meldt dat het Syrische paspoort nep zou kunnen zijn, maar dat het wel een manier was om Europa binnen te komen.
  • Volgens de Griekse zondagskrant Proto Thema kwam Almuhammad samen met een andere terrorist als bootmigrant naar Griekenland. Daarna reisden ze naar Servië. Almuhammad is in Servië opnieuw geregistreerd als vluchteling, bevestigt het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Syriëganger

De Franse politie heeft de identiteit van één van de daders officieel bevestigd.

  • Het gaat om de Fransman Omar Ismail Mostefai (29), die zichzelf opblies in de theaterzaal Bataclan. Ismail Mostefai had Algerijnse ouders en woonde in Chartres, een stad op een uur rijden van Parijs. Volgens de Franse krant Le Monde zou hij tussen 2013 en 2014 enkele maanden in Syrië hebben verbleven.