Wat weten we tot nu toe over terroristen Parijs?

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Er wordt steeds meer bekend over de personen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Parijs van vrijdagavond. Dit is wat we tot nu toe over ze weten

  • De aanslagen zijn uitgevoerd door acht personen. Zeven personen bliezen zichzelf op, één persoon werd door de politie doodgeschoten.
  • De politie heeft op de lichamen van de zelfmoordterroristen bij het Stade de France twee paspoorten aangetroffen. Het gaat om een Syrisch en een Egyptisch paspoort. De Syrische man is geboren in 1990. Hij was niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten.
  • Volgens de Griekse minister van Burgerbescherming Nikos Toskas is het aangetroffen Syrische paspoort op 3 oktober geregistreerd op het eiland Leros. Hier is de eigenaar van het paspoort ‘volgens EU-regels’ geregistreerd, zegt de minister. Wat er vervolgens met deze persoon is gebeurd, weet Griekenland niet.
  • De Franse politie heeft één van de schutters in de concertzaal Bataclan geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdruk. De Franse politie hield hem al sinds 2010 in de gaten omdat hij radicaliseerde. Het is een 29-jarige Fransman uit een zuidelijke voorstad van Parijs. Hij had een strafblad met acht veroordelingen, aldus een openbaar aanklager in Parijs zaterdagavond. De drie personen daarentegen die zaterdag in Brussel zijn aangehouden, waren bij de Franse inlichtingendiensten niet bekend. Zeven terroristen zijn tijdens de aanslagen omgekomen, zo bevestigde aanklager François Molins.
  • Getuigen zeggen dat onder de schutters in Bataclan ook een vrouw zou zijn geweest.
  • Er bestaat een sterke link tussen de terroristen en het Belgische Molenbeek. Eén van de wagens waarmee de daders van de aanslagen in Parijs hun gecoördineerde reeks van aanslagen pleegde, droeg een Belgische nummerplaat. In de wagen zouden parkeertickets Sint-Jans-Molenbeek gelegen hebben. Daar werden vandaag meerdere verdachten opgepakt, aldus de woordvoerster van minister van Justitie, Koen Geens.