Waar en hoe? De plekken in Parijs waar terroristen toesloegen

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Vrijdagavond rond een uur of negen druppelden de eerste berichten binnen van meerdere doden bij een schietpartij in het centrum van Parijs. Daarna werden explosies gemeld bij het grootste voetbalstadion.

Het bleek het begin van een grote terreurgolf in de Franse hoofdstad. Nog altijd is veel onduidelijk. Elsevier zet op een rijtje waar en hoe de terroristen de aanslagen pleegden.

Stade de France

In het voetbalstadion Stade de France in de voorstad Saint-Denis was gisteravond een vriendschappelijk duel bezig tussen Frankrijk en Duitsland. Daarbij was ook de Franse president François Hollande aanwezig. Rond 21.30 uur klinkt in het stadion een explosie, waarna er nog twee ontploffingen volgen. Zeker twee explosies zouden het werk zijn van zelfmoordterroristen. Honderden fans stroomden in paniek het veld op toen ze eenmaal hoorden wat zich elders in de stad afspeelde. Er vielen drie doden, en Hollande werd in allerijl geëvacueerd.

Restaurant Le Petit Cambodge

Dit Cambodjaanse restaurantje ligt aan de rue Alibert, in de wijk Canal Saint-Martin, waar meer eetgelegenheden zijn. Tegenover het restaurantje is bijvoorbeeld Le Carillon gevestigd, een Franse bistro, waar ook schoten zijn gelost. Bij de schietpartij, waarschijnlijk uitgevoerd met Kalasjnikovs (zeggen ooggetuigen) vinden tussen de twaalf en veertien mensen de dood.

Concertzaal Bataclan

Op deze locatie, een sfeervol muziektheater, heeft de grootste slachting van de avond plaats. Meer dan tachtig lijken werden er na de bestorming van Bataclan geteld. Wat gebeurde er, in het kort, vlak bij de Boulevard Voltaire? Een ooggetuige vertelde dat twee tot drie mannen, wellicht zelfs vier  – zonder masker – het vuur openden met automatische wapens, mogelijk Kalasjnikovs. Het schieten duurde tien tot vijftien minuten. Een andere aanwezige, de 57-jarige Marc Coupris sprak tegenover The Guardian over een ‘waar slagveld‘.

Er was overal bloed, zegt hij. ‘Lichamen lagen overal. ‘ Op het moment van de aanval was de Amerikaanse band Eagles of Death Metal aan het spelen. Er waren zo’n 1.500 mensen in het pand. De terroristen hielden enige tijd zeker honderd mensen gegijzeld. Toen Franse troepen de muziekzaal bestormden, bliezen ze zichzelf op.

Pizzeria Casa Nostra

De extremisten nemen tussen 21.30 en 21.45 uur mensen onder vuur bij pizzeria Casa Nostra aan de Rue De la Fontaine au Roi in het 11e Arrondissement en bij bar La Belle Equipe, Rue de Charonne. Op het terras van Casa Nostra worden vijf bezoekers doodgeschoten, op het terras van La Belle Equipe worden om 21.36 uur negentien mensen in koelen bloede om het leven gebracht.

Boulevard Beaumarchais

Ook bij Boulevard Beaumarchais zou gisteren rond 22.00 uur zijn gevuurd, meldde persbureau AFP. Onbekend is of daar ook doden dan wel gewonden bij zijn gevallen.