VN waarschuwen voor exodus uit Iraakse miljoenenstad Mosul

09 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Verenigde Naties waarschuwen voor een grote vluchtelingenstroom uit Irak. Vooral burgers uit de stad Mosul zouden binnenkort wegvluchten.

Wanneer het Iraakse regeringsleger een offensief besluit te starten in de Noord-Iraakse miljoenenstad, zal een enorme vluchtelingenstroom op gang komen, schrijft persbureau Reuters op basis van een verklaring van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.

Slag

De stad Mosul is nu al ruim anderhalf jaar in handen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het Iraakse regeringsleger is sindsdien bezig offensieven voor te bereiden om de stad te heroveren, maar het is nog altijd niet duidelijk wanneer ze hun slag slaan.

De operaties zijn herhaaldelijk uitgesteld omdat het Iraakse leger niet goed voorbereid was of omdat de troepen elders nodig waren. Het regeringsleger zou vanuit de lucht gesteund worden door de internationale coalitie tegen IS, onder leiding van Amerika.

Voorbereid

UNHCR-vertegenwoordiger in Irak Bruno Geddo meldt dat UNHCR zich aan het voorbereiden is om mensen te helpen Mosul te ontvluchten. UNHCR zou al mogelijke locaties op het oog hebben voor nieuwe vluchtelingenkampen, maar waarschuwt wel dat er te weinig plek zal zijn voor iedereen.

‘Dit zal een massale verplaatsing van de bevolking met zich meebrengen,’ aldus Geddo. Volgens Geddo is er dit keer ‘geen excuus’ om de vluchtelingenstroom niet goed opgevangen, omdat landen de tijd hebben zich erop voor te bereiden.

Voordat de stad werd ingenomen door IS, woonden er ruim 1 miljoen mensen in Mosul. Het grootste gedeelte daarvan woont er nog steeds. Inmiddels heeft IS het de bevolking verboden de stad te verlaten.