Vijf grappige momenten uit het straatkrantinterview met de paus

06 november 2015Leestijd: 3 minuten

De Utrechtse straatkrant Straatnieuws interviewde als eerste Nederlandse krant ooit de paus. Dat leverde enkele vermakelijke passages op.

1. Paus Franciscus was een matig voetballer

Gevraagd naar zijn leven als kind vertelt Franciscus over zijn jeugd in de straten van Buenos Aires: ‘We woonden in een eenvoudige wijk in Buenos Aires, met allemaal lage huizen. Er was een pleintje waar we voetbalden. Ik herinner me dat ik uit huis ontsnapte om met mijn vrienden te gaan voetballen na school.’
Over het niveau van dat voetbal hoeven we ons volgens de paus geen illusies te maken. ‘Of ik goed was? Nee. In Buenos Aires noemden de jongens mij ‘pata dura’ (vrij te vertalen als houten Klaas). Dat betekende dat ik twee linker benen had. Maar ik speelde wel, en stond vaak op het doel’.

2. Paus Franciscus wilde als kind slager worden

Straatkrantverkoper Marc vraagt de paus of die altijd al paus had willen worden. Het antwoord is een duidelijke ‘nee’: ‘Ik moet je iets opbiechten. Toen ik klein was, bestonden de grote supermarkten waar alles te koop is nog niet. In plaats van een supermarkt had je toen de slager en de fruitboer etcetera. Ik ging daar altijd naartoe met mijn moeder en oma om boodschappen te doen. Ik was nog een kleine jongen van vier jaar oud. En op een dag vroegen ze mij “wat wil jij later worden?”. Ik zei toen: “slager!”.

3. Een pizza in de stad

Straatkrantverkoper Marc maakt van de gelegenheid gebruik om de paus uit te nodigen voor een pizza’tje in de stad. Helaas kan de Heilige Vader niet op het aanbod ingaan.

‘Dat had ik heel erg leuk gevonden, maar dat zal niet gaan. Op het moment dat ik hier naarbuiten stap, komen de mensen. Ik ben een keer de stad ingegaan om nieuwe lenzen te halen, het was ongeveer zeven uur ’s avonds en er waren niet veel mensen op straat. Ze hadden me naar de opticien gebracht en op het moment dat ik uit de auto stapte, zag een vrouw mij en die begon te schreeuwen: “kijk, de paus!”. En vervolgens stond het binnen en buiten vol met mensen.’

4. Voor Máxima wil de paus wel naar Nederland komen

Eén keer was Jorge Bergoglio in Nederland. Hij bezocht Wijchen en Amsterdam enkele dagen. Als paus was hij er nog nooit. ‘Zou het een goed idee zijn als de Nederlandse daklozen u zouden uitnodigen in ons land. Wat denkt u daarvan, Heilige Vader,’ vraagt interviewer Stijn Fens.

Paus Franciscus: ‘De deuren zijn niet gesloten voor deze mogelijkheid…ik zal het overwegen. En nu Nederland ook een Argentijnse koningin heeft, wie weet…’

5. Kaars met Utrechtse dom vergeten in het vliegtuig

Tot slot een moment dat voorafging aan het interview. Stijn Fens, die het interview heeft geregeld, vertelt in Trouw waarom straatkrantverkoper Marc van slag is als hij in Rome aankomt.

‘Op maandag 26 oktober – ik ben dan al een week in Rome, in verband met de bisschoppensynode die op zondag 25 oktober is afgesloten – haal ik Marc en hoofdredacteur Frank Dries van Straatnieuws, op van het vliegveld in Rome. Marc heeft een biertje in zijn hand en is een beetje van slag. Hij heeft het cadeau voor Franciscus – een kaars in de vorm van de Utrechtse Domtoren – in het vliegtuig laten liggen.’ Voor de gemoedsrust van Marc zal het cadeau voor de paus worden nagestuurd.

Wie het hele interview met ‘onze vriend in Rome’ wil bestellen kan terecht bij één van de Straatnieuwsverkopers in Utrecht of bestelt een nummer voor 5 euro online via de website van Straatnieuws.