Veel arrestaties Brussel, maar ‘Salah Abdeslam ontsnapt’

23 november 2015Leestijd: 2 minuten

Bij grote politieacties in Brussel zijn zondag zestien verdachten opgepakt. Het terreuralarm blijft ook maandag op het allerhoogste niveau.

Er waren negentien huiszoekingen in Brussel en ook in Charleroi viel de politie woningen binnen, meldde het federaal parket op een persconferentie in de nacht van zondag op maandag. Een onderzoeksrechter beslist maandag of de aangehouden personen vrijkomen of vast blijven zitten.

Gevlucht

Of de acties een succes zijn, is nog onduidelijk. In elk geval is de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam niet onder de arrestanten. Naar hem wordt koortsachtig gezocht, vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Belgische media schreven dat Abdeslam met de auto Luik zou zijn ontvlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden.

Bij de huiszoekingen zijn verder geen vuurwapens of explosieven gevonden. Volgens het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, waren er tijdens de politieacties geen bijzondere incidenten. Wel is er bij een snackbar in de Brusselse gemeente Molenbeek met een auto ingereden op een groep agenten.

Mediastilte

Er zijn daarop twee schoten gelost door de politie. De inzittenden probeerden te vluchten, maar zijn in de kraag gevat. Op de persconferentie wilde het federaal parket geen vragen van journalisten beantwoorden. Over vermeende politieacties in Luik, waar eerder zondag over werd gesproken, zijn geen mededelingen gedaan.

De Belgische autoriteiten vroegen gisteren om een mediastilte en op sociale media niets te delen over ophanden zijnde politieacties, waaraan door journalisten in het land gehoor werd gegeven.

Op slot

De vraag is nu of de acute terreurdreiging wat is afgenomen, maar daarvoor is het volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nog te vroeg. De acties zijn nog niet afgelopen. ‘De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben,’ aldus de minister in het Belgische journaal.

Jambon wil niet veel zeggen over de antiterreuracties van de politie. ‘De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen “daar en daar staan we”, dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers,’ zei de minister. ‘Dat gaan we dus niet wereldkundig maken.’

Brussel blijft dus voorlopig op slot. Scholen zijn gesloten, ook veel winkels gaan niet open, en soldaten en zwaarbewapende agenten blijven het straatbeeld in het centrum van de stad bepalen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."