Turkije ‘rolt grote IS-cel op’ vlak voor G20-top Antalya

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkse antiterreureenheden hebben twintig mensen opgepakt die vermoedelijk tot terreurbeweging Islamitische Staat (IS) behoren. De arrestaties waren in Antalya, waar over tien dagen de jaarlijkse G20-top wordt gehouden.

De radicale moslims zouden in contact staan met IS in de buurlanden Syrië en Irak, meldt Hürriyet. De gecoördineerde actie had plaats in verschillende wijken van de stad. Ook hebben de speciale troepen ‘digitale informatie‘ meegenomen voor nader onderzoek.

Uit voorzorg?

Volgens diverse berichten zouden twee van de opgepakte extremisten vrouw zijn, en twee anderen van Russische afkomst. Het is niet duidelijk of de vermeende terreurcel van plan was een aanslag te plegen, of dat de actie van de Turkse autoriteiten uit voorzorg is.

In de populaire toeristenbestemming Antalya wordt volgende week (15 en 16 november) namelijk de jaarlijkse G20-top gehouden. Veel wereldleiders zijn daarbij aanwezig, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Vladimir Poetin en de Britse premier David Cameron.

De terreurbestrijding staat hoog op de agenda. Ook thema’s als de niet-aflatende migratiecrisis en de oorlog in Syrië zullen zeker aan bod komen.

Bloedbad

Woensdag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu al dat er een groot militair offensief tegen IS aan zat te komen. ‘We hebben plannen om de komende dagen militair tegen hen op treden (…) u zal het zien’, sprak Sinirlioglu tijdens een persconferentie over de toekomst van het Midden-Oosten in Erbil, een stad in de Koerdische regio in Irak.

De Turkse regering verdenkt IS ervan achter het bloedbad te zitten in de hoofdstad Ankara, waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. Dat gebeurde in oktober. In juli pleegde een Syriëganger een aanslag in de Turkse grensplaats Suruc.

Tom Reijner
Tom Reijner (1986) werkte van augustus 2013 tot januari 2018 op de webredactie.
Lees meer
Tom Reijner