Turkije en Amerika: Syrische grens geheel afsluiten

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Om te voorkomen dat terroristen van Islamitische Staat (IS) de grenzen met Turkije over kunnen steken om nieuwe aanslagen te plegen, starten Turkije en de Verenigde Staten een militaire operatie om de Turks-Syrische grens geheel af te sluiten.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag tegen CNN. Volgens de minister is momenteel 75 procent van de grens met Syrië afgesloten, onder meer door de bouw van hekken en versterkte grensbewaking.

Aanvoerlijnen

Voor de laatste grensstrook van 98 kilometer kan worden afgesloten, moet Islamitische Staat in het gebied tussen Mare en Jarabulus worden verjaagd. ‘We moeten meer doen om IS in het hart te raken, waar ze hun daden plannen, maar we moeten ook meer doen aan de grenzen,’ aldus Kerry. Zo kunnen belangrijke aanvoerlijnen worden afgesneden en kunnen IS-terroristen niet zomaar Turkije binnenkomen.

De militaire operatie zal in elk geval bestaan uit meer en krachtigere luchtaanvallen, zeggen Turkse bronnen tegen de krant Hürriyet. ‘De komende dagen zullen we samen met Amerika stappen gaan zetten, let maar op,’ aldus een Turkse regeringsbron.

Internationale coalitie

De optie van een internationale coalitie tegen IS, die de Franse president François Hollande maandag voorstelde, zal serieus worden overwogen. Hollande vliegt volgende week naar Washington en Moskou om te praten met de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische leider Vladimir Poetin over nauwere samenwerking.

Op dit moment steunen Amerikanen de gematigde oppositiegroepen en voert het Amerikaanse leger luchtaanvallen uit. De Russen steunen de regering van de Syrische president Bashar Al-Assad, met Russische grondtroepen, boten en vliegtuigen.