Toenadering Obama en Netanyahu: ‘samen tegen terrorisme’

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Voor het eerst in meer dan een jaar tijd is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weer eens op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama. Na openlijke onenigheid over de atoomdeal met Iran proberen de twee leiders hun relatie weer te verbeteren.

Netanyahu en Obama hadden elkaar volgens de Israëlische krant Haaretz vier maanden helemaal niet gesproken en dus was er maandag in het Witte Huis een hoop te bespreken. Obama riep op om, ondanks de meningsverschillen, vooral te blijven samenwerken in de strijd tegen terrorisme.

Om die wens kracht bij te zetten spraken de leiders over de mogelijkheden om de Amerikaanse militaire hulp aan Israël te vergroten. Een akkoord daarover wordt maandag nog niet verwacht.

Palestijnen

Hoewel Amerikaanse officials zeggen niet meer te geloven in een vredesakkoord tussen de Israëliërs en Palestijnen tijdens de laatste maanden van Obama’s presidentschap, was Netanyahu optimistischer. ‘We hebben de hoop op vrede nog niet opgegeven. We blijven strijden voor een twee-statenoplossing.’ Obama’s woordvoerder Josh Earnest noemde die woorden ‘bemoedigend.’

Het bezoek van Netanyahu komt op het moment dat het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen de laatste weken juist weer flink is opgelaaid. Zondag nog staken Palestijnen zes Israëliers neer op de Westelijke Jordaanoever. Obama benadrukte maandag dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen het Palestijnse geweld.

Iran

De traditioneel zeer sterke relatie tussen Amerika en Israël staat al een aantal jaar onder druk. De meest recente controverse draait om het atoomakkoord dat afgelopen april werd gesloten met Iran. Israël is een fel tegenstander van de deal, omdat het vreest dat Iran daardoor juist in staat wordt gesteld kernwapens te produceren.

Netanyahu kwam zelfs naar het Amerikaanse congres om daar een vurige speech te houden over het gevaar van de Iran-deal, tot onvrede van Obama. De Israëlische leider noemde het verdrag onder meer een ‘historische vergissing.