Teruglezen: ‘Terroristen Parijs hadden contact met IS’

15 november 2015Leestijd: 5 minuten
'EPA'

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de aanslagen in Parijs: de terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen zouden in direct contact hebben gestaan met prominente leden van Islamitische Staat.

Dit liveblog is nu gesloten. Bekijk hier de gebeurtenissen van vandaag terug.

19:40 – De terroristen die vrijdag toesloegen in Parijs hebben contact gehad met leden van Islamitische Staat in Syrië. Dat meldt de New York Times op basis van Franse en Amerikaanse bronnen. De Franse president François Hollande gaf eerder al de schuld voor de aanslagen aan IS, maar wijdde daar verder niet over uit.

19:21 – Zondag zijn drie mensen aan hun verwondingen overleden, meldt AFP op basis van meldingen van Franse ziekenhuizen. Het dodental is daarmee opgelopen tot 132.

18:33 – De Franse politie heeft een foto naar buiten gebracht van de op de vlucht geslagen terrorist. Hij heet Abdeslam Salah en zou een van de drie broers zijn die in verband worden gebracht met de terreuraanvallen in Parijs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

17:49 – Belgische veiligheidsdiensten bevestigen dat één van de drie broers verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs nog op vrije voeten is. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgegeven.

17:30 – Lees ook: Wie zitten achter de slachting? Steeds meer bekend over terroristen

17:01 – Onder de terroristen zouden drie broers zijn. Dat melden Franse media melden op basis van politiebronnen. Le Monde zegt dat het om drie Fransen gaat. Volgens BFM is een van de broers omgekomen, is er een gearresteerd door de Belgische politie en is er een nog op de vlucht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

16:30 – Groot-Brittannië heeft in reactie op de aanslagen in Parijs de grenscontroles opgevoerd en brengt daarvoor meer politie op de been, zegt minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. De Britse regering ziet vooralsnog geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen. Het huidige niveau komt overeen met dat van Nederland, dat inhoudt dat een aanslag reëel is. Het is zaak dat mensen waakzaam blijven, aldus May.

16:03 – De Belgische overheid heeft de situatie in Molenbeek totaal niet in de hand. Dat geeft premier Charles Michel zondagmiddag toe op Belgische televisie. Er is een grote concentratie van geradicaliseerde moslims, aldus Michel. ‘Er is bijna altijd een link met Molenbeek. Dat is een gigantisch probleem.’ Zaterdagavond pakte de Belgische politie zeven mensen op in de omgeving van Molenbeek, omdat ze een rol zouden hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs.
15:13
– Een van de daders achter de aanslag bij de concertzaal Bataclan is nog op vrije voeten. Dat bevestigen politiebronnen aan de televisiezender BFM en de Amerikaanse krant The New York Times. De Fransman zou de Volkswagen Polo hebben gehuurd die bij de Bataclan werd gesignaleerd. Eerder meldde de Franse politie dat alle terroristen om het leven waren gekomen.

14:38 – Persbureau AP meldt dat twee van de zeven gedode terroristen in België verbleven. Een woonde in Brussel, een in Molenbeek.

14:20 – Komende vrijdag zullen de Europese ministers van Justitie bijeenkomen voor een spoedbijeenkomst. Frankrijk had om de bijeenkomst gevraagd, om een Europees antwoord te vinden op de aanslagen in Parijs. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

13:18 – De Belgische politie heeft zaterdagavond in verband met de aanslagen in Parijs vijf mensen opgepakt in Molenbeek. Dat meldt de Waalse televisiezender RTBF. Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek, zegt dat de arrestaties aantonen dat het gaat om een ‘netwerk van terroristen.’ De terroristen gebruikten twee zwarte auto’s die gehuurd waren in België om de aanslagen uit te voeren. Een derde auto, een grijze Volkswagen Golf, zou zijn gebruikt om te vluchten naar België. Wat de precieze rol was van de mensen die nu zijn opgepakt, wil de politie niet zeggen.

12:26 – Volgens de Franse premier Manuel Valls zijn 103 lichamen van de slachtoffers geïdentificeerd. Het dodental staat op 129, maar verwacht wordt dat dit de komende tijd nog zal stijgen. Meer dan 350 mensen raakten gewond. Met de drie gewonde Nederlanders gaat het ‘naar omstandigheden goed’, zegt de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Een van de drie is uit het ziekenhuis ontslagen.

12:00 – Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gezegd dat de aanslagen in Parijs zijn gepleegd door criminelen, niet door asielzoekers. Dat zei hij voorafgaand van de G20-top in Turkije. Volgens Juncker is het niet nodig afspraken over de opvang van migranten te herzien. Hij reageert op berichten dat een van de terroristen Europa binnenkwam door zich in Griekenland te laten registreren als migrant.

11:31 – Een forensisch expert zegt tegen het Franse radiostation Europe1 dat twee van de daders van de aanslagen in Parijs tieners waren, tussen de 15 en 18 jaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

10:58 – De G20-top, die vandaag begint in Turkije, zal ook in het teken staan van de aanslagen in Parijs. De Russische president Vladimir Poetin riep de internationale gemeenschap op ‘samen te werken tegen internationale terreurdreiging.’

09:26 – De politie heeft een tweede vluchtauto gevonden in Montreuil, dichtbij Parijs. Dat meldt radiostation Europe 1. De zwarte Seat Leon lag vol met automatische wapens en zou zijn gebruikt door een van de drie terroristenteams om langs verschillende bars en restaurants te rijden, waar ze wild om zich heen schoten. De ontdekking van de auto in een buitenwijk van Parijs zou volgens politieonderzoekers betekenen dat tenminste één en mogelijk een hele groep schutters heeft weten te ontsnappen in een andere auto.

08:38 – Ook de identiteit van een tweede verdachte van de aanslagen zou bekend zijn. Servische media zeggen dat het de 25-jarige Ahmad Almuhammad is. Hij vroeg op 7 oktober in de Servische stad Presevo asiel aan, nadat hij eerder in Griekenland was geregistreerd. Almuhammad had een Syrisch paspoort bij zich, maar een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendienst zegt tegen CBS Newsdat het om een nep-paspoort kan gaan. Het legitimatienummer zou niet passen bij de foto.

08:10 – Er zijn meer details bekend over de man die gisteren formeel werd geïdentificeerd als een van de zelfmoordterroristen bij het theater de Bataclan. Volgens de loco-burgemeester van Chartres, een stad op een uur rijden van Parijs, gaat het om Omar Ismail Mostefai, een 29-jarige Fransman met Algerijnse ouders. Ismail Mostefai woonde al een aantal jaar in Chartres, maar de Franse krant Le Monde meldt dat hij in de winter van 2013 voor een aantal maanden naar Syrië vertrok. Op dat moment wisten de inlichtingendiensten al dat hij was geradicaliseerd. Volgens BFM zijn zeven familieleden van Ismail Mostefai door de politie in hechtenis genomen.

08:05Lees hier alles over de daders van de aanslagen in Parijs, waarbij zeker 129 doden vielen.

07:31 – Volgens de Amerikaanse vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump waren de aanslagen in Parijs heel anders verlopen als de Franse stad mensen toeliet zichzelf te bewapenen. ‘Nu hadden alleen de slechteriken wapens,’ zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst, meldt CNN. ‘Als iedereen wapens op zak had, was de situatie heel anders geweest.’