Teruglezen liveblog: hete avond in Hannover

17 november 2015Leestijd: 10 minuten
'EPA'

Volg hier de ontwikkelingen rond de aanslagen in Parijs van afgelopen weekend.

Dit liveblog is nu gesloten. Lees hier de ontwikkelingen op dinsdag 17 november terug

23.49 – Franse onderzoekers hebben op basis van videobeelden vastgesteld dat er drie mannen zaten in een auto die werd gebruikt bij de aanslagen op bars en restaurants afgelopen vrijdagavond in Parijs. De politie is nu op zoek naar een derde onbekende man, vertelden twee bronnen dinsdag aan persbureau Reuters.

‘Drie mannen zaten in de zwarte Seat die is gebruikt bij de schietpartijen op de terrassen van bars en restaurants’, aldus een gerechtelijke bron. De onderzoekers zijn er nu zeker van dat naast Salah Abdeslam, die wordt gezocht door de politie en zijn broer Brahim die zichzelf opblies, er een derde dader is die nog moet worden geïdentificeerd.

Zeven schutters en zelfmoordterroristen kwamen zelf bij de aanslagen om. In totaal doodden zij 129 mensen in de bars, terrassen, het theater Bataclan en het Stade de France. De militante terreurgroep Islamitische Staat die de aanslagen heeft opgeëist, zei dat het acht mannen had gestuurd op deze missie. Het laatste nieuws van dinsdag suggereert dat het er negen waren.

23.01 – Een verdachte object in een trein op Hannover CS is onschadelijk gemaakt. Op een röntgenfoto zijn duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien, zegt politiehoofdcommissaris Sandra Perlebach in dagblad Bild. Eerder was een explosievenhond van de Duitse politie aangeslagen op het verdachte pakketje, aldus de publieke omroep NDR. Volgens de federale politie gaat het ‘minstens’ om een nepbom, ‘als het niet meer is’.

22.30 – De selectie en staf van het Nederlands elftal is dinsdagavond even voor 22.00 uur veilig richting Nederland vertrokken. Dat heeft Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, laten weten.

‘Ze zijn veilig op weg’, zei hij. ‘Het gaat er niet om of ze met een vliegtuig of met de bus naar Nederland gaan. Er was geen reden meer om hier te blijven.’

22.15 – De Franse geheime dienst heeft de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag rond het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland van dinsdagavond in Hannover. Dat meldt de Duitse krant Bildop basis van goed ingevoerde bronnen.

De tip zou zo’n dertig uur voor aanvang van het duel zijn binnen gekomen. Het zou gaan om een Irakees die een aanslag wilde plegen. De Duitse autoriteiten besloten het vriendschappelijke duel dinsdagavond anderhalf uur voor aanvang (20.45 uur) af te gelasten.

22.01 – Er is geen springstof gevonden in Hannover. Dit zei de minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, Boris Pistorius (SPD), dinsdagavond. In de Duitse pers deden eerder op de avond berichten de ronde over explosieven in een ambulance of in een koffer.

21. 45 – In de loop van dinsdagavond kwamen er steeds meer aanwijzingen binnen voor een aanslag in Hannover. Daarom is na zorgvuldig overleg besloten de interland Duitsland – Nederland af te zeggen. Dit heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, dinsdagavond gezegd tijdens een persconferentie in Hannover.

De bewindsman wilde verder niets zeggen over bron en omvang van de aanwijzingen zodat bronnen ook in de toekomst beschikbaar blijven om bij te dragen aan de veiligheid in Duitsland. De CDU-politicus, die ook minister van Sport is, zei het te betreuren dat er niet is gevoetbald tegen Nederland.

21.18 – De persconferentie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), begint zeker een uur later dan de geplande 20.30 uur. Dit heeft een verslaggever van de Duitse nieuwszender N24 ter plaatse dinsdagavond gemeld. De in groten getale toegestroomde journalisten worden zeer streng gecontroleerd bij de ingang van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen in Hannover. De persconferentie begint pas als alle verslaggevers de veiligheidscontroles zijn gepasseerd

20.26 – Volgens een lokale krant zouden er explosieven zijn aangetroffen in een Ambulancewagen. Ook heeft de politie een bekende ‘onruststoker’ aangetroffen. Die is meegenomen door de politie.

20.07 – Volgens de politiechef van Hannover waren er ‘serieuze plannen om iets tot ontploffing te brengen.’ Dat meldt omroep NDR. ‘Er waren serieuze aanwijzingen dat er een bomaanslag gepland was tijdens deze wedstrijd,’ zegt politiechef Volker Kluwe tegen de NDR.

19.59 – In Hannover dreigt op dit moment ‘een concreet gevaar’. Dat heeft de Duitse politie laten weten, meldt de omroep NDR. De wedstrijd Duitsland – Nederland is om die reden ook afgelast. De minister van Binnenlandse Zaken geeft spoedig een toelichting in een persconferentie.

19.50 – De Duitse politie heeft geen reden opgegeven voor het annuleren van de oefenwedstrijd Duitsland-Nederland. Eerder op de avond werd een verdacht pakketje aangetroffen, maar dat bleek loos alarm. ‘Zekerheid gaat voor alles,’ zei de burgemeester van Hannover. ‘Ik vertrouw erop dat de politie een gedegen afweging heeft gemaakt.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou bij de wedstrijd aanwezig zijn. Namens Nederland waren de ministers van Sport Edith Schippers (VVD) en van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) al in het stadion in Hannover. Zij zijn terug naar het vliegveld gebracht.

19.45 – Een passagier aan boord van een British Airways vlucht van Londen naar de Verenigde Staten is gearresteerd nadat ze een nooduitgang probeerde te openen tijdens de vlucht. Dat meldt CBS News.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

19.27 – Op last van de Duitse politie is de oefenwedstrijd Duitsland – Nederland geannuleerd. De politie ontruimt op dit moment het stadion in Hannover.

De politie vraagt mensen in het stadion ‘rustig en zonder paniek’ naar huis te gaan. Een reden voor de afgelasting geeft de Duitse politie niet. Eerder werd ook al de oefenwedstrijd België-Spanje afgelast. De andere oefenwedstrijden en EK-kwalificatiewedstrijden gaan voorlopig gewoon door.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

19.12 – Een 35-jarige verdachte blijft vastzitten in Lyon, meldt persbureau AFP. De man werd maandag gearresteerd na een ontdekking van oorlogswapens in zijn huis. Hij wordt verdacht van het steunen van een terroristische organisatie. De man zal morgen worden voorgeleid.

19.01 – De politie in Parijs herhaalt de oproep aan media om terughoudend te zijn in het ‘verspreiden van geruchten’. Volgens de politie hebben de media een verantwoordelijkheid als het gaat om het tegengaan van paniek onder het publiek. Mogelijk doelt de politie op een bericht van persbureau AP over een tweede dader die mogelijk nog op vrije voeten zou zijn.

18.25 – Op dit moment liggen er nog 221 slachtoffers van de aanslagen in Parijs in het ziekenhuis. Van hen liggen 57 personen aan de beademing. Dat hebben de ziekenhuizen in Parijs in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

18.20 – De Franse politie zoekt naast Salah Abdelslam nóg een man die direct betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Dat meldt persbureau AP. Zeven terroristen vonden vrijdagavond bij de aanslagen de dood.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat alleen een achtste terrorist nog op vrije voeten zou zijn. Maar volgens de politie ontsnapten niet één maar twee personen Parijs vrijdagavond. Details over de identiteit van deze tweede verdachte zijn niet bekend. Vermoedelijk weet ook de politie niet wie deze persoon is.

18.13 – In navolging van overheidsinstanties kondigen steeds meer organisatoren van evenementen aan de veiligheidsprocedures te verscherpen. Elsevier.nl geeft een overzicht van belangrijke acties die particulieren en de overheid hebben ondernomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

18.01 – Alle in Alsdorf opgepakte verdachten zullen worden vrijgelaten, meldt de Duitse zender RTL.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

17.58 – Tussen de aanhouding van zeven verdachten dinsdag in het Duitse Alsdorf en de aanslagen in Parijs, is geen direct verband. Dat maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag bekend. ‘Zoals eerder het geval was, is er minstens een dader voortvluchtig. De zorg bestaat dat deze dader naar de buurlanden vlucht’, zei de bewindsman.

17.56 – De anti-terreuractie in Boulogne sur Mer is beëindigd. De politie heeft één persoon meegenomen. Het zou gaan om de vader van één van de verdachten van de aanslagen in Parijs.

17.23 – Mohamed Abdelslam, de broer van de voortvluchtige Salah, roept zijn broer via de media op zich over te geven aan de politie. ‘Ik adviseer hem om naar de politie te gaan,’ zegt hij tegen de Franse zender BFM. ‘Het zou voor iedereen het beste zijn als hij zijn licht kan laten schijnen op dit verhaal,’ zegt Mohamed die volhoudt zelf onschuldig te zijn, ‘Ik en mijn hele familie wijzen iedere vorm van geweld per definitie af,’ onderstreepte hij.

17.13 – In de wijk Chemin Vertin in Boulogne sur Mer heeft de Franse politie zeker één persoon gearresteerd. Volgens getuigen gaat het om de vader van één van de gezochte personen rond de aanslagen in Parijs, meldt de lokale krant La Voix du Nord.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

16.45 – In het Franse Boulogne is op dit moment een anti-terreuractie aan de gang, meldt La Voix du Nord. De politie heeft om 16.00 uur een deel van de wijk Chemin Vert afgesloten. Zwaar bewapende agenten houden huiszoekingen. Getuigen zeggen tegen de krant het geluid van automatische wapens te hebben gehoord.

16.14 – Duits commando’s hebben in Alsdorf, op zo’n zeven kilometer van de Nederlandse grens, zeven terreurverdachten gearresteerd. Een woordvoerder van de Duitse politie zegt tegen Die Welt dat de arrestaties verband houden met de gebeurtenissen in Parijs.

In eerste instantie werden drie personen gearresteerd. Twee vrouwen en een man. Het ging om Kamal A. (29), Lava M. (28) en Didem A. (32). Vervolgens werden er nog twee arrestaties verricht en daarna nog eens twee. Bij de arrestaties zetten agenten met maskers en machinegeweren een straat in Alsdorf af. Ook heeft de politie in buurt van Aken huizen doorzocht. Er bestaat mogelijk een verband tussen de daders en Duitsland, aangezien de voortvluchtige Salah Abdelslam twee maanden geleden enige tijd in Duitsland heeft gebivakkeerd.

15.43 – Reactie van het tijdschrift Charlie Hebdo op de aanslagen in Parijs: ‘zij hebben wapens, maar wij hebben Champagne’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

15.27 – De Franse politie heeft in totaal zestien mensen gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. Dat heeft de politie in Parijs zojuist bekendgemaakt.

15.01 – Franse inlichtingendiensten hebben de stem herkend van de man die de aanslagen in Parijs opeist in een videoboodschap van IS. Het gaat om de stem van Fabien Clain, een Franse jihadist in Syrië, meldt Le Figaro.

14.49 – Er is nog altijd een klopjacht gaande op de 26-jarige Salah Abdelslam. Dat gebeurt in België, maar ook in Duitsland en Oostenrijk. Volgens het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken verbleef Abdelslam twee maanden geleden in Duitsland en Oostenrijk. Op 9 september ging hij met twee andere personen naar Oostenrijk. Toen ze door de grenspolitie staande werden gehouden, zeiden ze dat ze op vakantie gingen in Oostenrijk.

14.39 – In het Duitse Alsdorf bij Aken zijn dinsdag vijf terreurverdachten gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. Eerst arresteerde de politie twee vrouwen en een man met een niet-Duitse nationaliteit, meldt de Aachener Zeitung. Het ging om Kamal A. (29), Lava M. (28) en Didem A. (32). Vervolgens werden er nog twee arrestaties verricht.

14.04 – De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam heeft twee hotelkamers gereserveerd en benut in Alfortville, een zuidoostelijke voorstad van Parijs. Franse media meldden dinsdag dat dit de tweede schuilplaats is van de terroristen die vrijdag in Parijs aanslagen pleegden, die door de politie is ontdekt. De zelfmoordterroristen kwamen twee dagen voor de aanslagen aan in het hotel. De politie was er zaterdag al voor het onderzoek binnengegaan.

13.51 – De twee mannen die Salah Abdelslam vrijdagnacht opgehaald hebben in Parijs, deden dat zonder dat zij wisten wat hun vriend had gedaan. Dit beweren zij tegenover de politie. Het gaat om Hamza Attou en Mohamed Amri. In hun huizen is hoe dan ook een grote hoeveelheid kunstmest en munitie voor kalasjnikovs gevonden. Het Belgisch parket beschuldigt het tweetal van lidmaatschap van een terroristische organisatie.
13.30 –
Het paspoort dat is gevonden bij het lichaam van één van de zelfmoordterroristen bij het Stade de France is mogelijk van een door IS gedode soldaat van het Syrische leger. Dat meldt persbureau AFP.

Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag: